Pengikut

Sabtu, 30 Oktober 2010

Have You Seen These People?

Have You Seen These People?


Bank Negara Malaysia is offering rewards to members of the public for information that leads to the successful arrest of these individuals who are suspected for committing illegal deposit taking under the Banking and Financial Institutions Act 1989 and/or money laundering under the Anti-Money Laundering and Anti-Terrorism Financing Act 2001.
If you have any information or know where they are, please contact Bank Negara Malaysia at the following numbers:
03-26988044 ext. 7528 / 7914 / 8765 / 8162
or
03-26985708

or inform your nearest police station.
M. Bakri bin Kamaruddin
I/C No.: 611029-08-6403
Last known address:
No. 70 Rumah Murah Kos Rendah,Telaga Daeng Satu, Seberang Takir, 21300 Kuala Terengganu Terengganu
Zainal Bin Md Yusof
I/C No.: 640510-05-5593
Last known address:
No.133 Kampung Peladang Serting Hilir, 72100, Bahau Negeri Sembilan
Harun bin Mat Saat
I/C No: 660908-03-5945
Last known address:
No. 5, Jalan Temenggung, Seksyen 12/6,
Istana Kayangan, 40100 Shah Alam,
Shah Alam, Selangor
Dahlan David bin Abdullah
I/C No.: 650811-10-7173
Last known address:
No. 79, Jalan 5/1, Seksyen 1, Bandar Mahkota Cheras, 43200 Kajang, Selangor
Ramunatul Aida binti Rahmat
I/C No.: 681125-08-5236
Last known address:
No. 79, Jalan 5/1, Seksyen 1, Bandar Mahkota Cheras, 43200 Kajang, Selangor
Abd Halim Bin Rafii
I/C No.: 600701-01-5037
Last known address:
111, Tingkat 6, Blok C, Larkin Flat 80350 Johor Bahru, Johor
The Bank is also seeking the following individuals to assist in the investigation on V.C. Card Sdn. Bhd. for allegedly contravening section 25(1) of the Banking and Financial Institutions Act 1989 by accepting deposits without a licence:
  1. Abdullah bin Bunyani,
    I/C No.: 721231-01-6051
  2. Mohd Fadilly bin Hassan Basri,
    I/C No.: 680920-08-5935
  3. Affendi bin Abu Bakar,
    I/C No.: 750723-04-5409
  4. Hamran bin Isa,
    I/C No.: 650716-01-5561
  5. Hasnah binti Sulong,
    I/C No.: 790325-06-5232
  6. Hidayatunisa binti Tamrin,
    I/C No.: 801211-04-5306
  7. Iswaran a/l Rajaratnam,
    I/C No.: 780611-01-6491
  8. Noraini binti Hassan,
    I/C No.: 790306-01-5774
  9. Yuhaniza binti Mohd Hatta,
    I/C No.: 751220-05-5562
  10. Zulmasri bin Abdullah,
    I/C No.: 750408-01-5963
http://www.bnm.gov.my

Selasa, 26 Oktober 2010

Kena tipu sapa yang salah??

Banyak pelaburan samada online atau offline yang ditawarkan sekarang ni..Kalau dulu yang glamer ceramic, noradz, monsun biz dan bermacam lagi. Tapi yang mana betul dan yang mana salah? Ramai juga yang tertipu..tapi siapa yang salah sebenarnya?

makcik kayo!!
Ramai yang sertai bila syarikat tu maju dan glamer dengan sekejap sahaja beroperasi..Maklumlah mereka janjikan pulangan pelaburan yang kekadang tu tak masuk akal. Contohnya masuk RM1,000 dapat Rm1,500 dalam masa sebulan. Kalau masuk Rm50,000 pula anda dijanjikan pulangan Rm75,000..nahh takkan bodoh kalau kita tak masuk benda ni..TAPI nanti dulu…. betul ke janji mereka tu?
HMMMM..betul ke tak betul, ramai yang terpedaya. Hasilnya, banyak aduan di Balai Polis, Biro Pengaduan Pengguna dan macam2 lagi. tak kurang juga yang masuk akhbar tau. Salah satunya yang kat bawah ni..
Perniagaan program ‘atas angin’ perlu dikenakan tindakan tegas
SAYA hanya berpendidikan dan perwatakan sederhana dan mempunyai sedikit asas berniaga. Apa yang ingin saya ketengahkan ialah program niaga ‘atas angin’. Saya sendiri pernah menjadi mangsa kepada program ini, seperti program perniagaan internet, ‘monsun- biz’, pelbagai program laman web, koperasi Buluh Emas, Inteleca dan sebagainya.
  • Produk yang diberikan tidak setimpal dengan bayaran pendahuluan. Saya mendapat minyak kelapa dara yang terlalu mahal harganya dan tertera nama New Zealand pada produk mereka walhal ia dibuat hanya di Malaysia.

  • Mereka menjanjikan pinjaman Tekun. Dengan bangga dan yakin serta menjaminkan hasil, pinjaman ini pasti dapat tidak sampai sebulan. Mereka menyuruh kami meminjam duit dengan pelbagai cara dan pinjaman Tekun ini akan membayar kembali semua hutang itu dalam jangka masa tidak sampai sebulan, itu janji mereka.Namun sampai ke sekarang, janji hanya tinggal janji. Borang hilang dan pelbagai alasan mereka beri kepada saya. Sekali lagi, duit saya ditelan oleh buaya bangsa sendiri. Di mana harus saya mengadu? Undang-undang tidak menyebelahi kami.Mereka juga menjanjikan pinjaman Bank Al-Rajhi namun tanpa memberitahu kami, pinjaman ini adalah terlalu sukar untuk mendapatkannya. Ramai pengedar mengeluh. Banyak borang permohonan ditolak atas pelbagai alasan.Saya sudah habis ribuan ringgit dalam mencari ruang perniagaan yang terbaik bagi saya. Ramai lagi Melayu seperti saya menjadi mangsa. Kami tiada sokongan seperti peguam, persatuan atau badan dalam menangani permasalahan ini.

  • Saya mengambil keputusan untuk menulis ke ruang akhbar bagi menyampaikan penyakit masyarakat yang saya ibaratkan `api dalam sekam` dalam mengaut keuntungan yang berlipat kali ganda, malah ia memburukkan lagi tohmahan terhadap kerajaan kerana tidak bertindak terhadap kumpulan berkenaan.
    BULUH KASAP
    ,Kuala Lumpur.
    -Surat di Berita harian

    Kebanyakkan bukan sebab tak diberitahu tapi sebab TAMAK! HALOBA! pantang orang tunjuk sikit kekayaan, kita dah kelabu mata sampai tak nampak yang mana betul dan yang mana salah dan ragu-ragu. Korang dah tahu yang pelaburan macam ni memang takkan kekal lama punya. Jadi tolonglah berhenti dari percaya benda2 pelaburan internet macam ni. Yang korang perlu percaya ialah perniagaan internet yang mempunyai produk dan jelas urusan jual belinya..

    Isnin, 25 Oktober 2010

    Apakebendenye Skim Piramid Tu Yeop?



    Skim piramid tu tak susah nak faham. Saja aje setengah orang tu nak jadikannya rumit... u know, khasnya bila ada orang yg mempunyai ketamakan kepada duit tu, dan dia pulak terlibat dalam perniagaan yg haram sebegini. Skim piramid itu adalah suatu model perniagaan yg "non-sustainable" (terjemahannya "tidak berterusan" tapi tak cukup terjemahan lagi tu... perniagaan yg tak telus dan terus, gitu), dan ianya menjanjikan pulangan keuntungan bila mana lebih ramai ahli menyertai perniagaan tersebut sebagai seorang penjual (reseller/affiliate/members/dll) dan bukannya keuntungan itu datang semata-mata daripada penjualan produk atau perkhidmatan kepada orang ramai. Perniagaan sedemikian adalah satu penipuan dan haram di sisi agama dan di sisi undang-undang manusia. Orang kafir tu pun ha cakap haram kat barat... tapi korang tengok orang Melayu berlambak-lambak jadi dalang dan jadi ahli di bawah dalang tadi, kat Malaysia ni. Tak malu sungguh! Hari kiamat sudah mampir.

    Ciri skim piramid yang utama adalah adanya penajaan dan pencarian ahli baru, yg mana ahli baru pula jadi penaja kpd ahli baru yg lain dan terdapat duplikasi syarat ini kepada setiap yang join. Dalang skim ini akan cakap ahli baru itu boleh dicari terus-menerus berperingkat-peringkat.... sampai infiniti (kata dalang MLM, atau kata upline yg tak pass matematik masa SPM tu) sedangkan, jumlah manusia itu finit. Ada 6 billion aje manusia dalam dunia ni, dan lagi pulak... kalau ada la satu skim piramid yang hebat sekali pun, takde dia nak pegi 6 billion derrr. Sasau ke apa?

    Jadi, bila ada upline dan downline yg mempunyai syarat penyertaan seperti itu, bzns model tersebut akhirnya akan "crash"... bungkus tergolek-dog, bila mana tiada lagi mala'un yg low IQ atau samdol yg tak pass matematik moden tadi dapat dicari untuk jadi downline. Bila tiada downline lagi, maka downline yang terakhir akan mengamuk kerana dia hilang duit (yang dah bagi kat upline)... sedang dia termangu-mangu menunggu durian yang tak runtuh-runtuh. Macam durian keramat gitu... tak mau jatuh.

    OK... ada mamat pengamal skim piramid yang akan cakap, manusia tu setiap hari lahir... mesti la boleh pergi ke infiniti. Ceehhh! Lepas tu dia akan terangguk-angguk bangga diri (sebab dia fikir komennya tu macam komen orang terpelajar)... tetapi, bila adanya skim piramid, proses pencarian downlines akan berlaku dalam julat masa yang tertentu, sebab mala'un yang join skim ni nak profit cepat... mana ada dia nak tunggu anak aku yang kesembilan lahir untuk dijadikan downline... korang faham tak ni? Mesti julat masa yang singkat... beberapa bulan atau 2-3 tahun sahaja. Orang join skim piramid ni rata-rata tamak wang-ringgit, mana yang nak tunggu 20 tahun untuk profit? 

    Contohnya; LoginFB100hinggit, sistem piramid 1 cari 4 (reverse 2 up... don't worry, itu cara dia putar-alam). Berapa banyak manusia yang nak join kat Malaysia skim keparat ni? Berapa banyak orang Islam yang tak kesah makan duit haram, beli handphone baru, bagi emak-bapak kat kampong duit haram sebegini? Berapa? 50,000 orang la katakan... jadi mana "infinity downlines" nya beb? Infinit tu maksudnya nombor tiada penghujung... "unending". Bila dah cecah 50,000, downlines yang terakhir tak dapat downline lagi... dan skim ini akan collapse/crash/bungkus! Tapi, dalang skim ni peduli apa. Dia dah kaya-raya, anak-anak Melayu setiap yang join tu balik rumah, ekor masing-masing masuk bontot.... THE END. Dalang yang baru atau dalang yang sama jugak, lepas tu akan cipta skim baru pulak.... daripada jual ebook, dia kan jual pad wanita pulak. Cari downline sampai infiniti lagi. Cari bebudak Melayu yang low IQ lagi.

    OK... muslimin dan muslimah sekalian: Kenapa ianya HARAM? Sekali lagi aku ulang, bila model bzns itu mencapai peringkat tepu (threshold), di mana tiada ahli baru/affiliate/reseller boleh di dapati (sama ada tiada lagi org minat atau semua manusia dah join sistem mala'un tu)... level yg terakhir itu akan rugi begitu sahaja, sedangkan yuran keahlian masa join telah dibayar, tetapi profit pencarian downline tidak diperolehi. Seperti yg diketahui umum oleh org Islam, selain drpd akad yg jelas, timbangan/kiraan yg betul.... sesuatu sistem perniagaan mesti tiada penganiayaan. Jadi, dlm sistem MLM skim piramid, jika terdapat ada ahli yg tiada downline, dia akan rugi begitu sahaja, dan secara logik kita org Islam... upline tu tanggungkan aje la dosa penganiayaan tu. Biar pun 100 level sekalipun... upline setiap level akan tanggung dosa penganiayaan level di bawah dia. Maknanya dalang tadi tu yang paling besar "pingat dosa kebaktian" dia.... yahoo!

    OK... Ada satu lagi aspek yang "menarik" daripada segi matematik tentang sistem perniagaan sebegini. Jumlah ahli sesuatu bzns berbentuk skim piramid ini yang kerugian sentiasa melebihi mereka yang untung. Mari fahami matematik moden SPM. Kalkulus utk menjangka peratusan kerugian ahli sesuatu bzns MLM/skim piramid:
    Jika 1 cari 2: kadar kerugian adalah >50% drpd ahli yg join....  
    1 cari 3: >67%, 
    1 cari 4: >75%, 
    1 cari 5: >80%, 
    1 cari 6: >83%, 
    1 cari 7: >86%... dan seterusnya.
      
    Adakah wang yang sebegini yang korang nak? Adakah anda itu orang Islam yang luhur, atau nama aje Islam... rupa-rupanya hati-perut yahudi? Hidup kaya dengan hasil penganiayaan. Itu kalau kaya. Kalau join LoginFB100hinggit dengan modal RM100, bila nak kaya dol? Kalau dapat RM2000, dah kaya ke dol? RM2000... tapi ada 20 orang teraniaya atas usaha gigih ko tu... eh! 22 orang teraniaya... ada 2 reverse up maaah!






















    Kenyataan Mufti Besar Arab Saudi Tentang MLM.

    Kepada umat Islam, saya ingin menyampaikan apa yang telah terlebih dahulu disampaikan oleh seorang "Islamic Scholar" yang pastinya lebih arif daripada kebanyakan kita dalam bidang sebegini. Berikut adalah terjemahan "statement" daripada Shaykh 'Abdul-'Azeez Ibn 'Abdullaah Aal ash-Shaykh, Mufti Besar negara Arab Saudi:
      
    Terjemahan:

    Sejenis perniagaan yang berdasarkan skim piramid - atau yang selalu dipanggil sebagai "multi-level marketing" - adalah HARAM. Objektif sebenar sistem perniagaan tersebut adalah untuk mendapatkan komisen yang diperolehi dengan menaja ahli baru ke dalam sesebuah syarikat, dan bukannya untuk mendapat keuntungan daripada penjualan produk itu sendiri. Ada masanya komisen itu mencecah puluhan ribu riyal, sedangkan jualan produk kemungkinan hanya beberapa ratus riyal sahaja. Sesiapa sahaja yang waras jika diberi peluang seperti skim ini akan secara logiknya akan cenderung kepada pencarian komisen tersebut.
     
    Itu sebabnya syarikat yang seperti ini, bila melakukan promosi syarikat, sangat cenderung kepada menjanjikan komisen yang sangat besar yang akan mereka berikan kepada ahli yang akan menyertai skim mereka. Mereka menarik pelanggan dengan janji keuntungan yang berlipat-ganda dengan modal asal yang kecil, yang mana ia selalunya dipanggil sebagai "harga produk". Walau bagaimana pun, produk tersebut hanyalah topeng untuk mendapatkan komisen dan keuntungan daripada komisen tersebut.

    Jika ini adalah ciri asas perniagaan tersebut, dalam Islam, hukumnya adalah haram. Sebab jatuh keharamannya adalah:

    1. Ia melibatkan 2 jenis riba':
    a. Riba' al-Fadl, riba yang terhasil daripada pertukaran satu-ke-satu (like for like) dalam keadaan yang tak sama (unequal).
    b. Riba' an-Nasiah, riba' yang dibayar sebagai pengganti hutang.

    Ahli akan membayar jumlah wang yang kecil pada masa ini, untuk mendapatkan jumlah yang lebih besar di masa akan datang sebagai penggantinya. Ini pada dasarnya adalah pertukaran satu jumlah wang dengan satu jumlah wang lain yang lebih besar, dalam masa tertentu. Ini adalah riba', seperti yang termaktub dalam kitab dan dipersetujui oleh semua ulama'.

    Produk jualan syarikat hanyalah preteks (topeng) untuk melakukan pertukaran yang sebenarnya berlaku. Produk ini tidak dimaksudkan kepada dan daripada ianya sendiri, dan dengan demikian tidak menjejaskan apa-apa dalam masalah dalam hukum keharaman ini.

    2. Ianya melibatkan perniagaan yang gharar (transactional uncertainty).
    Sifat gharar ini terhasil daripada keadaan di mana, ahli tersebut tidak mengetahui sama ada dia akan dapat atau tidak, jumlah tajaan yang dia perlukan untuk mendapatkan komisen itu. Skim piramid sebegini, tidak kira berapa lama ianya boleh bertahan, akhirnya akan berakhir juga. Ahli yang menyertai skim tidak tahu di mana level yang dia akan masuk, sama ada di peringkat atas yang mana keuntungan adalah besar atau di peringkat bawah yang mana dia akan rugi.

    Pada hakikatnya, majoriti ahli akan mengalami kerugian dan hanya sedikit sahaja yang akan untung. Jadi, kemungkinan kerugian dalam skim sebegini adalah lebih ketara, dan inilah yang dimaksudkan sebagai gharar. Dalam kes sebegini, terdapat ketakpastian dalam dua kemungkinan, di mana kemungkinan yang lebih pasti adalah yang lebih buruk (iaitu kadar yang kerugian melebihi kadar yang untung).

    Nabi Muhammad S.A.W. menegah terhadap perniagaan gharar, yang diriwayatkan oleh Abu Hurayrah yang berkata: "Rasulullah S.A.W. menegah perniagaan yang melibatkan membaling batu (judi) dan perniagaan yang melibatkan ketaktentuan (gharar)." (Sahih Muslim).

    3. Ianya melibatkan pengambilan wang orang lain secara muslihat.
    Pada hakikatnya, yang untung hanyalah syarikat dan mereka-mereka yang menghasut orang lain untuk menyertai skim, dengan cara muslihat, supaya ahli menyerahkan wang kepada syarikat tersebut. 

    Firman Allah (maksudnya): "Wahai orang-orang yang beriman! Janganlah kamu makan harta di kalangan kamu dengan cara penipuan." (Surah an-Nisa': 29).

    4. Ia melibatkan penipuan dan pecah-amanah.
    Syarikat menipu orang-ramai dengan menampirkan produk sebagai perniagaan sedangkan penjualan produk bukanlah tujuan utama perniagaan. Ia juga melakukan penipuan dengan menjanjikan komisen yang besar kepada prospek, bila mana komisen yang besar seperti itu tidak akan dapat dicapai oleh kebanyakan ahli. Ini adalah penipuan yang sah haram.
     
    Nabi S.A.W. bersabda: "Seorang yang menipu kita bukanlah dari kalangan kita." (Sahih Muslim).
     
    Aturan perniagaan sebegini tidak boleh dianggap sebagai penjanjian perantaraan (brokerage agreement). Seorang broker menerima komisen untuk jualan produk yang hakiki, sementara tiada produk sebenarnya di jual di sini. Pada dasarnya, ahli dalam sesuatu perniagaan "multi-level marketing" sebenarnya membayar untuk mendapat hak penjualan produk tersebut.
     
    Juga, dalam kontrak broker, tujuan asal di sebalik perjanjian adalah untuk menjual produk, sedangkan dalam MLM, tujuannya pula adalah untuk menjual keahlian dan bukan produk itu sendiri. Itulah sebabnya seorang ahli MLM bersungguh-sungguh mencari ahli, yang akan seterusnya mencari ahli lagi, dan seterusnya mencari lagi tanpa henti (ad infinitum). Dalam perjanjian broker, sebaliknya, broker tersebut akan mencari pasaran kepada pembeli yang benar-benar mahu membelinya.
      
    Komisen ini juga, tidak boleh dianggap sebagai hadiah atau bonus. Walaupun jika kita klasifikasikan komisen ini sebagai hadiah, Islam akan meletakkannya sebagai hadiah yang haram (rasuah). Tidak semua hadiah dibenarkan dalam syariah. Sebagai contoh, hadiah daripada yang berhutang kepada yang memberi hutang adalah sejenis riba'.
      
    Itulah sebabnya 'Abd Allah B. Salam, sahabat Rasulullah, berkata kepada Abu Bardah:"Engkau berada di negara di mana pengunaan riba' itu meluas. Jadi, jika seseorang itu berhutang dengan kamu dan memberi kamu hadiah, seperti seberkas rumput, sebeban barli, atau selonggok makanan - maka itu adalah riba'."
      
    Sesuatu hadiah mengambil sebab di sebalik kenapa ianya diberi. Atas sebab ini, apabila seorang pengutip zakat datang kepada Nabi (S.A.W.) dan berkata: "Ini adalah untuk mu dan inilah apa yang diberikan kepada ku sebagai hadiah." Nabi (S.A.W) membalas terhadap ini dengan bersabda: "Jikalau kamu sedang duduk di rumah dengan ibu dan bapa mu, adakah dia akan datang kepada mu untuk memberikan kamu hadiah itu?"(Sahih Bukhari dan Sahih Muslim).
      
    Komisen yang diberi oleh syarikat dalam sesuatu skim piramid hanya di beri di atas sebab keahlian. Jadi, tidak kira apa nama yang kita pilih untuknya, ianya tidak akan mempengaruhi apa ia sebenarnya dan apakah hukum yang dijatuhkan.
      

    Daripada:
    Jawatankuasa Tetap Untuk Kajian Dan Fatwa Arab Saudi.
    Pengerusi: Shaykh 'Abdul-'Azeez Ibn 'Abdullaah Aal ash-Shaykh.




    Biografi Sheikh Abdul Azeez Ibn Abdullah:  




    Komentar anak Mu'addib: Saya berpesan kepada diri saya sendiri dan kepada sesiapa yang dibukakan hati mereka untuk menerima maksud yang tersurat dan tersirat di dalam maklumat di atas. Ianya bukanlah perkataan yang keluar daripada kepala saya sendiri tetapi ianya hanyalah cubaan saya untuk menyampaikan mesej daripada seorang yang ahli dalam bidangnya.

    Semoga maklumat ini dapat membantu muslimin dan muslimah sekalian dalam mengelakkan diri daripada terjerumus di dalam perniagaan yang berasaskan skim piramid dan multi-level marketing yang hanya akan membawa kepada kerugian kepada majoriti peserta. Sistem perniagaan sebegini adalah tidak adil, dan akan menyebabkan banyak implikasi buruk dalam masyarakat mahupun individu itu sendiri. Pada saya, isu utama adalah keadilan... dan Allah sentiasa adil kepada makhluknya. Adakah anda tidak mengetahui?

    Keadaan masyarakat Islam di Malaysia sekarang ini adalah amat menyedihkan, di mana terlalu ramai yang berkecimpung dalam perniagaan yang dilaknat sebegini. Masing-masing berlumba-lumba untuk menyertai skim-skim piramid, sedangkan mereka sebenarnya dipergunakan oleh mereka-mereka yang bersifat dajjal wang-ringgit, yang mengasaskan lepas satu-satu skim piramid atau MLM. Skim piramid dan MLM hanyalah dakyah mereka yang tidak mementingkan halal-haram rezeki yang mereka perolehi, demi untuk mendapatkan keuntungan yang besar dengan cepat. Kepada yang ada sedikit keislaman dalam hatinya pula, tetapi masih juga mahu menceburi sistem perniagaan sebegini, mereka akan sentiasa cuba mencari jalan untuk memutar-belit hukum yang telah sedia ada yang mengatakan perniagaan sebegini adalah haram. Tiada kekeliruan dalam hukum-hakam perniagaan sebegini dan perkara MLM dan skim piramid ini telah dibincangkan dengan menyeluruh oleh cendikiawan Islam sejak berpuluh tahun lalu. 

    Adakah anda tidak memahami?

    Wallahu'alam.

    Habis RM17,000 rawat rambut.. Benarkah ia berkesan atau sekadar SCAM?

    GEORGE TOWN – Berhabis sehingga RM17,000 bagi merawat masalah rambut, namun hasil yang diperoleh mengecewakan.
    Tidak berpuas hati dengan alasan yang diberikan pusat rawatan rambut Yun Nam Hair Care, juruteknik sebuah kilang di sini, Mahathir Taib, 24, memfailkan kesnya ke Tribunal Tuntutan Pengguna Malaysia (TTPM) di sini pada bulan lepas.
    MAHATHIR menunjukkan pakej rawatan rambut yang ditawarkan oleh pusat rawatan rambut Yun Nam Hair Care di George Town semalam.
    Dalam perbicaraan semalam, Presiden TTPM, Datuk A. Mutalib Mohd. Razak mengarahkan pusat rawatan rambut itu membayar ganti rugi RM1,500 serta memberikan 12 rawatan rambut percuma kepada Mahathir.
    Dua wakil Yun Nam Hair Care turut hadir pada perbicaraan itu.
    Dalam tuntutannya, Mahathir dari Sungai Petani, Kedah mendakwa tidak berpuas hati selain berasa terpedaya kerana tidak diberi penerangan yang jelas berhubung rawatan yang diterimanya.

    Mahathir memberitahu, semasa pertama kali dia berkunjung ke pusat rawatan itu di sebuah pusat beli-belah di Bukit Mertajam dekat sini pada Oktober tahun lalu, dia diberitahu masalah rambutnya boleh dirawat lalu jururunding di situ menawarkan pakej rawatan berharga RM1,500.
    Untuk pakej itu, dia menerima 10 kali sesi rawatan rambut menggunakan formula herba termasuk empat botol produk berharga RM216.
    Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini

    MLM Makan: Steven Tea Garden & Red Island Cafe

    Perniagaan MLM makan & kaya
    Lepas satu..satu kena tutup atau didaftarkan kembali..macam2 taktik peniaga otak penipu ni untuk tipu rakyat Malaysia terutama org melayu yang baik hati dan mudah tergoda dengan tawaran kekayaan!!! Geram tau sebab yang ramai kena tipu adalah orang melayu yang tamak nak jadi kaya cepat.. ada pulak yg bodoh tak kaji dulu yg MLM nie membuatkan org atas kaya.

    Perniagaan biasa mana ada mcmtu... ayat2 biasa didengar..

    Apek: Lu olang kalu sudah ada downline bawah 3 lapisan, Lu olang tak paya keja woo.... (heheh.. bodo betoi la ini olang,gua yg kaya)
    Org bodo: Betul ka apek?? Saya akan buat sampai berjaya tak kisah la haram ke Halal.kalu ada kawan2 cakap yg tak baik ttg MLM saya tak akan dengar & patah semangat. org melayu mmg dengki (padahal ko yg bengap)

    aduss.. padahal kalau tanya, ada yang dah pernah kena tipu sebelum ni tapi still lagi nak mencuba nasib untuk ditipu lagi agaknya..

    Tahun lepas riuh MLM SYN/FRIENDS CLUB/NATSTAR/ONE TEAM /DCHL/STAR CLUB/FAMILY CLUB/8282/steven yip,ceramic club kena serbu dengan Bank Negara sebab katanya tak ada lesen untuk jualan langsung. Semua ingat boleh lepas dan berjalan macam biasa, last-last bila lepas semuanya menjadi makin teruk dan makin nak aniaya pelanggan. Yerlah lepas pembayaran komisyen bentuk duit dikurangkan, diperkenalkan pulak pointlah, kuponlah ntah apa lagi diorang ni. Nanti berkubur, mesti wat syarikat guna nama lain tapi modus operandi yang sama..

    Kali ni nasib island red cafe dan steven’s corner pula. Katanya ada 1 lagi yang akan dibongkar nanti, kata Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob. Semuanya kerana menjalankan perniagaan MLM tanpa pendaftaran atau sijil jualan langsung..aduss..nak meniaga tu dah cantik dah tapi bila tak de lesen tu yang terus jadi tak cantik.

    Ni keratan dari akhbar thestar online pada 30/1/2010 yang lepas:

    KUALA LUMPUR: The Domestic Trade, Cooperatives and Consumerism Ministry is investigating three cafes on allegations that they conducted sales similar to a multi-level marketing scheme but without licence.
    “The cafes were registered as private limited companies but they were not registered as companies under the Direct Sales Act,” said Minister Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob.
    He named two of the cafes – Island Red Cafe and Steven’s Corner – and said the third one would be revealed later.
    One of the cafes would be hauled up to court next week, he said.
    Ismail Sabri said the companies ran foul of the law because the businesses were regarded as an interest scheme under Section 84 of the Companies Act.
    He said multi-level marketing schemes required approval from the ministry, which would then issue direct selling licences.
    One of the cafes also took RM7,000 in deposit, resembling a pyramid scheme, he said.
    Since commercial crime involved several jurisdictions, Ismail Sabri said the Government had decided to come up with a task force comprising the Companies Commission of Malaysia (SSM), the Securities Commission, the police commercial crime division and Bank Negara to help in the investigations.
    The task force, he said, would be established within a month after discussions with Bank Negara. SSM chief executive officer Datuk Azmi Ariffin would head the task force.
    Speaking to reporters yesterday after closing the “Your Business Starts with Companies Commission of Malaysia” programme, Ismail Sabri said that so far, 6,373 cases had been filed in court for non-compliance with Companies Act provisions.
    He said 90% of the cases had been solved and only 123 cases were left and these involved serious corporate governance cases.
    In his speech earlier, he urged small businessmen, such as those working in night markets, to register with the SSM.
    Otherwise, it would be difficult for them to get bank loans, he said.

    p/s: Tak tahulah apa nasib peserta yang dah join..boleh ke x duit korang balik pasni. Ceramic senyap tanpa bagi balik duit peserta, buluh mas dan norazd pun senyap..

    Penipuan Avail Beauty Sdn Bhd Kepada Pengguna Isu Avail Beauty FC Bio Sanitary Pad - Pad feminin serba-guna yang diwar-warkan mempunyai pelbagai kebaikan kepada wanita yang menggunakanya, malah ianya juga baik kepada lelaki dan kanak-kanak. Jangan pula terkejut, begitulah hakikat dunia moden ini. Artikel ini akan mengupas fenomena pad berherba Avail Beauty berdasarkan sains dan ianya diharap dapat membuka mata anda semua kepada fakta yang benar dan tidak direka-reka. Semoga pengguna di Malaysia ini dapat manfaat yang sewajarnya.

    Waspada Dengan Penipuan Produk Avail Beauty

    From the iMac of Aidid Mu'addib:
    Permasalahan yang ingin saya bincangkan di sini adalah isu pengguna, iaitu tentang satu syarikat yang menjual produk cikai sungguh - is that right? Saban hari kita apat lihat satu syarikat MLM yang menjual tuala (pad) wanita yang terlalu melampau dalam mempromosi produk mereka. Mereka ingin kita, pengguna di Malaysia membeli produk mereka. Mereka juga ingin orang lain menyertai sistem perniagaan secara multi-level marketing mereka. Saya ingin berbicara dengan anda, pengguna yang bijak, tentang syarikat MLM Avail Beauty Sdn. Bhd.



    Apakah yang dimaksudkan dengan penipuan syarikat Avail Beauty Sdn. Bhd. ini terhadap pengguna di Malaysia? Adakah anda pernah menerima atau membaca tentang promosi produk hebat Avail... FC Bio Sanitary Pad! Produk yang menjanjikan ntah apekebendanya yang merepek2 dan tidak masuk akal. Bagi mereka yang berkecimpung dalam bidang sains pula, khasnya dalam bidang perubatan, akan terus memikirkan bahawa ianya penipuan terang-terangan kepada pengguna di Malaysia ini. Tapi inilah cara syarikat Avail Beauty cari makan, dengan rangkaian multi-level marketing yang telah berkembang lebih daripada 5 tahun. Menipu pengguna dengan janji manis berdasarkan "pseudoscience" (iaitu yang saya istilahkan sebagai "sains bomoh siam"), dan menakutkan pengguna sekaligus dengan amaran palsu mereka yang direka-reka sewenang-wenangnya. Memandangkan pihak berkuasa tidak pernah masuk campur tentang perlakuan syarikat ini... saya rasa ianya tidak boleh dibiarkan berterusan dan biarlah saya pulak yang masuk campur... demi menjaga kebajikan pengguna di Malaysia daripada terus di kelentong oleh pengeluar dan penjual produk sebegini. Sampai bila pengguna di Malaysia akan dikelentong berterusan?
    Saya akan cuba untuk menerangkan situasi ini kepada anda semua dengan seringkas yang mungkin, tanpa meninggalkan apa-apa fakta sains yang penting. Jika perlu rujukan saya akan letakkan link rujukan kajian di bawah artikel ini, tetapi saya rasa semua orang boleh cari maklumat yang saya berikan berpandukan topik yang akan saya utarakan. Kebolehan anda untuk jumpa "uncle google" sama sahaja dengan kebolehan saya. Tak ada apa yang susah.
    Tak perlu saya kupas semula setiap fakta yang sedia ada yang disediakan oleh pihak Avail Beauty, dan jurujual-jurujual yang mempromosi produk mereka di internet, termasuk di facebook. Anda semua boleh lihat dan selidik sendiri di website/FB group mereka. 
    Berikut adalah contoh berbagai link yang boleh anda selidiki:



    Di bawah ini adalah website promosi Avail Beauty Sdn. Bhd. yang membincangkan isu pencemaran dioxin dan kaitan penyakit ginekologi (penyakit sakit puan) yang rata-rata adalah putar-alam dan tiada berasaskan dengan sains perubatan langsung. Ianya adalah cubaan untuk menakutkan pengguna dengan statement penuh sensasi, tetapi kebanyakannya tersasar dan tidak benar... dan yang lebih penting lagi, tidak logik. 


    Di atas adalah contoh pertama kenyataan (senang cerita, cakap aje penipuan) yang tidak boleh di terima oleh akal yang analatikal, dan yang waras. Kanser serviks atau kanser pintu rahim adalah sejenis kanser yang tiada kaitan sama sekali dengan penggunaan tuala wanita. Biar pun tuala wanita daripada kotex, stayfree, libresse dan apa jenama sekali pun... atau pun ianya pula boleh dihindari dengan pemakaian pad berasaskan kapas seperti Avail FC Biosanitary pad. IT IS JUST PLAIN RIDICULOUS AND STUPID! Kanser serviks adalah satu kanser disebabkan oleh jangkitan kronik Human Papilloma Virus dan tidak lain daripada itu. Kalau tak mahu kena kanser serviks, jangan buat seks. Itu saja. Tapi yang lebih praktikal, jangan buat seks rambang dan jangan buat dengan banyak pasangan... baik yang lelaki atau yang wanita. HPV berjangkit melalui hubungan seks.
    Penipuan seterusnya... mengikut kenyataan tentang bagaimana dioksin masuk ke dalam rahim, ini sains apa jenis ni? Bagaimana gas toksik boleh terhasil daripada darah haid wanita? Mana ada gas toksik? Lepas tu kalau ada pun gas toksik... bagaimana pula dia boleh menyebabkan jangkitan. Jangkitan itu isu lain... dan jangkitan memerlukan virus, bakteria, fungus atau parasit. Toksik apekebendanya? Inilah masalah kenyataan yang dibuat-buat untuk menakutkan pengguna, tapi sebenarnya ajaran songsang yang dikeluarkan untuk tujuan menipu orang-ramai. 
    Penipuan isu dioxin (bukan DIOKSIN!) pula. Ada ke gas dioxin boleh terlepas daripada proses pemeluapan daripada pad wanita yang ada darah tu? Biar betul? "Ini berbeza sama sekali dengan bio sanitary pads yang mana mempunyai formulasi khas.... bla bla bla". Dah sasau ke apa? Apa kaitan nya ni? Mana ada la pulak gas dioxin boleh masuk rahim, pegi fallopian tube dan masuk ovari? (Kita akan bincang isu dioxin dengan lebih lanjut selepas ini).
    Dan lagi... website promosi Avail ini ada meletakkan keratan muka-depan Utusan Pengguna bertarikh Julai 2002... 2002? Ini zaman tok kadok ni, macam-macam sudah berlaku dalam masa 8 tahun. Tapi, tak apa... saya terima. Apa sebenarnya kata Utusan Pengguna dalam keratan itu? Penulis mengatakan bahawa terdapat bahaya toksin dalam pad pakai-buang dan gambar di kanan menyarankan pemakaian pad kain kapas alternatif pakai-semula. Pad pakai-semula la beb! Avail FC Biosanitary Pad adalah pad pakai-buang!!! Apa hal nya neh? Promosi tak kena gaya betul.
    Kalau betul nak promosi produk mesra-alam, barulah gunakan keratan majalah pengguna tu. Maksud saya, promosi la pad kain kapas pakai semula, macam yang isteri saya pakai. Beratus ringgit dia order online, beratus ringgit duit saya terbang, penuh satu laci dekat dalam bilik tidur saya dengan berpuluh pad pakai-semula. Saya diamkan aje... isteri saya jenis orangnya begitu. Masa earth-hour tahun ni, satu malam kami tak berlampu dan tak tengok Disney channel. Kalau betul nak promosi kain kapas, buat jugak macam isteri saya yang beli satu diapers pakai-semula dengan harga RM70 satu! Nasib baik dia jumpa kedai online lain yang ada diapers sebegitu, dengan harganya dalam RM30 satu. Made in China aje, tapi kalau dah 40 pasang di belinya, mahu tak kena jeling maut dengan saya. Tapi saya faham kemahuannya, dan saya akur, dan takde pulak nak jadi isu perbalahan. Dia buat benda baik. Ooops! Ini dah ke lain nampaknya ni. 
    Konklusi setakat ini... Inilah antara promosi produk yang paling TIDAK SAINTIFIK saya pernah jumpa. Tujuan Avail Beauty adalah untuk mengeluarkan kenyataan sensasi untuk mempengaruhi pengguna supaya mereka takut kepada sesuatu yang tidak wujud.
    Di bawah ini adalah website promosi Avail Beauty Sdn. Bhd. yang membincangkan isu dioxin pula.


    Dioxin? Meh saya cerita sini pasal dioxin. Ya... dioxin itu beracun dan ianya sangat merbahaya kepada kesihatan manusia. Dioxin dikaitkan dengan peningkatan risiko penyakit-penyakit kanser kerana ianya "carcinogenic" dan ianya juga "teratogenic"... bermakna ia boleh menyebabkan kecacatan janin. Ianya juga dikaitkan dengan peningkatan risiko penyakit-penyakit seperti diabetes, endometriosis, kerosakan tiroid dan banyak lagi. Dioxin itu adalah sejenis "enviromental pollutant" (pencemaran alam-sekitar). Punca dioxin dalam kehidupan manusia di zaman moden ini adalah kerana kemajuan industri kita sendiri. Dahulu, ianya hanya datang daripada kebakaran hutan, tetapi kini daripada kilang-kilang dan pembakaran bahan buangan kita sendiri.


    Statement Avail Beauty: "Kertas buangan, agen peluntur yang berkarsinogen, agen fluorsen dan sebagainya adalah bahan mentah yang digunakan untuk memproses tuala wanita pakai buang yang terdapat secara meluas di pasaran. Kertas buangan seperti kertas kitaran semula, kertas tebal, kotak, pulpa kayu yang terdedah dengan bakteria dan kuman berbahaya akan menjalani proses penyingkiran dan pelunturan klorin untuk menjadikannya ia lembut, putih dan bebas penyakit. Tetapi proses ini juga menyebabkan terhasilnya Dioksin.... blabladabladabla." 
    Kalau pelunturan itu menjadikan pulpa dan kertas itu lembut, putih dan bebas penyakit.... wait! bebas penyakit? Kalau dah bebas penyakit... kenapa jadi isu pulak ni? Haiya!
    Ya saya akui, daripada kajian dan rujukan saya, pemprosesan kertas yang dijadikan kepada produk untuk kegunaan pad dan lampin pakai-buang, jika ianya melibatkan penggunaan klorin dalam keadaan suhu yang tinggi, ianya boleh menghasilkan kompaun dioxin. Lagi tinggi suhu, lagi banyak dioxin keluar. Tapi adakah pad feminin dan lampin pakai-buang di pasaran sekarang ada isu ini. Ini cerita lama ni... perkara yang sudah kecoh pada hujung 80-an, awal 90-an. Penggunaan pelunturan klorin dalam pengilangan kertas adalah sejarah lama, yang mana ianya membawa kepada kesedaran USEPA (United States Environmental Protection Agency) dan pengilang-pengilang terbesar untuk bertukar kepada kaedah pemprosesan bahan yang tidak menggunakan klorin. 
    Bila saya berhubung dengan pihak syarikat Kotex, feedback daripada Kotex memberitahu bahawa mereka menggunakan kaedah ELEMENTAL CHLORINE FREE (ECF) sejak awal tahun 90-an lagi, dan penilaian oleh makmal berkecuali di Amerika sejak tahun 1995, mendapati bahawa mereka tidak menjumpai apa-apa kompaun toksik dioxin dalam tampon dan pad feminin keluaran syarikat tersebut. Kejituan ujian adalah 0.5 part per trillion... bayangkan 1 sudu air dalam satu tasik yang 5 meter dalam dan dengan keluasan 2.5 km persegi.... satu kajian yang sangat jitu! Tiada keraguan di sini.
    Ada satu lagi yang menjadikan penipuan syarikat Avail Beauty yang tidak masuk akal. Jika pad feminin konvensional di pasaran ada dioxin sekali pun, adakah ianya sangat merbahaya kepada kesihatan manusia? Kenapa saya keluarkan soalan ini? Sebab, tiada orang dalam dunia ini yang ada hasrat nak makan pad dan tampon... kok dah sasau ke apa? Kontaminasi tubuh-badan manusia itu datang daripada pemakanan dan pencemaran binatang ternakan, dan bukan daripada baju dan pakaian kita atau pun kerana pakai pad feminin... kalau tampon itu lainlah. Tapi seperti yang dinyatakan di atas, tampon terkini pun sudah tiada lagi isu pencemaran dioxin. Pencemaran dioxin pada manusia berpunca daripada makanan yang kita makan. Adakah anda tahu perkara tersebut sebelum ini?


    Seperti yang anda semua dapat lihat di atas, isu kontaminasi dioxin ini bukan perkara baru. Sudah banyak penyelidikan dilakukan daripada tahun 60-an lagi. Anda pernah dengar isu "agent orange"? Semasa perang Vietnam, Amerika Syarikat mengebom dan menyembur negara Vietnam dengan agent orange yang mengandungi kompaun dioxin (TCCD), sehinggakan ada kajian di Vietnam menunjukkan kontaminasi tanah yang teruk sehingga 1,000,000 part per trillion di sesetengah kawasan negara mereka, termasuklah kontaminasi pada makanan dan binatang ternakan, 40 tahun kemudian! Bayangkan! (Sapa-sapa pompuan yang baca ni yang ada minat kat balak Vietnam yang kerja kilang kat Malaysia sekarang ni... lupakan hasrat anda itu ya? Cuma kalau dah jodoh apa boleh buat kan?). Tapi jangan fikir Amerika itu lepas daripada bahana pencemaran ini. Didapati pesara askar (veterans) yang berjuang di Vietnam kini banyak yang mengalami penyakit diabetes dan kadar penyakit kanser juga lebih tinggi. Itulah, kita ni manusia, jangan ingat kalau kita buat jahat, balasan kejahatan kita itu tidak akan menghantui kita pula di kemudian hari.
    Berbalik kepada gambarajah di atas, di manakah kontaminasi dioxin ni yang datang daripada penggunaan pad feminin? Tiada dalam rajah.... kenapa? Sebab tak ada orang yang psycho nak makan pad tu bang, kak... Jadi, promosi Pad FC biosanitary Avail ni cerita pasal benda yang tak wujud, untuk memesongkan kefahaman pengguna supaya membeli pad buatan kapas mereka. Apa kes? Satu lagi fakta perubatan... jika terdapat sekali pun dioxin dalam pad feminin konvensional seperti yang dikelentong oleh pihak Avail, apakah yang akan berlaku kepada wanita yang memakainya? Not much! Kecuali kulit tu jadi merah kerana "skin irritation" daripada dioxin. Ada ke perempuan pernah dapat kes sebegini di luar sana? Ada kak? Saya tak boleh jawab, saya tak pernah pakai pad. Saya jugak tak pernah kena buasir.
    OK... sudah habis ke isu dioxin? Saya harap anda sudah berpuas-hati bahawa memang dioxin itu merbahaya dan memang ianya boleh meningkatkan risiko penyakit, tetapi bukanlah daripada penggunaan pad feminin.... apa brand sekalipun. Walaupun pad wanita cap ayam.  Cerita psycho mamat dan minah Avail beauty ni pun satu... kalau pad feminin tu merbahaya, bagaimana pulak lampin pakai-buang yang saiznya lebih besar dan lebih banyak digunakan untuk anak-anak manusia se-antero dunia ni? Ada logik ka? Korang tak sayangkan anak ke apa? Si penjual promosi pada orang-ramai pad berherba Avail, si pelanggan pakai sendiri pad berherba Avail, tapi biarkan anak sendiri kena kontaminasi dioxin daripada diapers pakai-buang? Diapers daripada Pampers, Pet Pet, Mamy Poko, Drypers... itu semua berasaskan kapas ke? Mana produk diapers yang dibuat daripada kapas? Mana produk diapers berherba yang diperbuat dari kapas daripada syarikat Avail pulak? Ada tak? Janganlah promosi separuh jalan abang Avail.
    Dan ada lagi satu fakta yang anda perlu tahu, yang saya tak sebut setakat ini. Isu kapas ini juga adalah modal syarikat Avail untuk jual Pad berherba ni. Pad mereka dibuat daripada kapas sepenuhnya dan bukan dari kertas atau pulpa kayu yang dilunturkan dengan kompaun klorin sehingga ianya lembut. Dia orang ni buat kerja memang macam separuh jalan betul. Tak abis buat ijazah ke apa? Adakah mereka tahu bahawa salah satu punca dioxin adalah daripada penggunaan herbicide (racun rumpai), itu sebab lembu tu banyak menyimpan dioxin dalam badan dia. Lembu banyak makan rumpai. Tahukah anda bahawa lebih kurang 30% daripada semua jumlah produk "herbicide" yang mengandungi dioxin yang digunakan di dunia ini, digunakan dalam penyemburan tanaman pokok kapas? Kalau pokok kapas rata-rata ada dioxin, apa hal promosi produk yang diperbuat daripada kapas? Produk pad berherba "made in China" ni dapat sumber kapas daripada mana? Kalau nak cakap kapas yang tiada dioxin, mesti cakap kapas organik, kapas yang "specially grown" dan sangat mahal berbanding kapas yang pakai herbicide konvensional. Ha! Kan konsep promosi "pad dibuat daripada kapas" dah makan tuan tu. Avail ni degil betul! Kalau panggil saya buat marketing dia orang, kan bagus? Saya boleh design marketing strategy yang canggih punya. Penuh informasi sains yang benar dan tidak boleh disanggah. Kan boleh laris produk gitu? (tapi hatiku berkata.... tak mo deeeh! Gaji 20K sebulan pun aku tak sanggup nak join Avail... eeuuurrrgghhh!).
    Tapi tak apalah, jangan gusar... itu semua tak bermakna apa-apa pun, kerana ianya semua kelentong di siang hari, angkara manusia yang tak lulus subjek sains masa PMR lagi, usahkan lulus subjek sains masa SPM. Salespeople Avail Beauty tegar yang hafal skrip promosi daripada karangan marketing officer syarikat Avail tu (yang sepatutnya disembelih awal-awal lagi), tak terfikir la pulak diri sendiri tu dah dikelentong dan tanpa segan-silu saban hari memperlanjutkan pengelentongan tersebut kepada pengguna yang bayar harga pad yang 4 kali ganda lebih mahal daripada pad Kotex dan Libresse. Itulah usahawan pad wanita Avail!

    Sila lihat topik seterusnya di bawah. Pehal semua website dan salespeople Avail asyik cakap pad berherba Avail "diinsurankan sebanyak 3 juta"? Merata-rata statement ni keluar. Kenapa? Ada kemungkinan pad berherba Avail ni boleh mendatangkan problem ke? Pad Kotex, Libresse, Stayfree dll takde insuran apa-apa pun? Nape neh? Takpe, nanti kita diskus kemudian. Cuba anda semua lihat dahulu promosi kebaikan pad berherba Avail yang diwar-warkan dan dicanang ke merata pelusuk Malaysia, Thailand, Singapura, Indonesia... (nasib baik kat nusantara sahaja. Kalau ke Eropah dan ke Amerika, dah kena belasah teruk dah ni. Sure dah kena saman oleh "consumer advocates"). Promosi daripada syarikat di atas, dan promosi di website (blog) di bawah:
    Nanti kalau saya mencarut karang susah jugak... dan lagi pulak, saya tak pandai sangat mencarut ni. Saya ada anak kecik berderet. Mulut kena jaga. Dalam kajian saya terhadap produk ini, saya ada tunjukkan kepada beberapa orang doktor serta pakar obstetrik dan ginekologi tentang promosi produk pad berherba Avail, dan setiap doktor tersebut (tiada yang berkecuali) terbahak-bahak ketawa bila membaca senarai di atas. Sains bomoh siam betul!
    Cuba anda yang waras di luar sana fikirkan, kalau seorang wanita memakai pad berherba Avail, bagaimanakah ianya boleh membetulkan kitaran haid? Boleh menyembuhkan buasir? Buang angin... gastrik? HOW? Memang orang yang tahu sedikit sebanyak subjek sains akan ketawa dalam 5 hingga 10 minit, tapi percayalah... ada wanita percaya benda-benda sebegini. Khasnya jika diayat oleh salesmen Avail yang licik, cekap memujuk, ensem... tapi ilmu sains dalam kepala - zero. Fikirkan... pakai pad kat celah kangkang, bolehkah ianya melancarkan peredaran darah? Menyembuhkan sembelit? Biar botol ko jang? Ini sudah tahun 2010, masih adakah manusia yang berfikiran masih di zaman batu? OK... at least, zaman raja-raja Melaka.
    Orait.. kalau ada pelanggan yang percaya promosi sebegini, suka hatilah kak. Apa yang saya boleh buat pun? Tapi saya tidak tujukan perbincangan saya ini kepada pelanggan Avail yang sedia nak bayar RM11.00 untuk sekotak pad 10 keping, sedangkan Libresse hanya RM2.95 untuk 10's. Saya tujukan ini kepada syarikat Avail. Di manakah kajian tentang  FC Biosanitary Pad dan kesan-kesan kebaikannya (seperti yang disenaraikan di atas) dilakukan? Pusat kesihatan mana? Hospital atau universiti mana? Berapa julat masa ianya dilakukan? Berapa jumlah sampel dalam kajian tersebut? Dan apakah jenis kajiannya... sama ada "double-blind studies", "cohort studies", "case-control studies" "longitudinal studies" atau apa saja jenis kajian statistik yang dilakukan. Jangan main cakap sahaja tanpa back-up, nanti free-free kena saman. Syarikat Avail Beauty nasib baik bertapak di Malaysia, kalau di Amerika, memang dah kena saman dengan "class-action suit" dah ni. Dah sure bayar saman ratusan juta.
    Anda lihat gambar di atas tadi. Head of Avail Product Research & Development Department - Syntyche Seow. Pemegang ijazah Bachelor of Biomedicine (hons) dan diploma in Medical Science Lab Technology. HEAD OF RESEARCH! Saya punya ijazah pun lebih tinggi daripada HEAD of Research syarikat ni. Mana pemegang Masters, mana PhD nya? Mana research team nya? Apa yang Miss Seow boleh research kan? Research macamana nak buat bungkusan yang lagi cantik untuk pad feminin "made in China" ni ke? Bunga hiasan kat paket pembungkus tu nak letak kat atas belah kanan... gitu? Mana doktor perubatan yang bagi advice pada syarikat ni (dalam 3 atau 4 orang ke, termasuk sorang-dua pakar sakit puan). Apa research yang Miss Seow boleh buat? Kalau dia buat "double-blind study" tentang pad ni pun, dia langsung tak berkelayakan untuk interpret data hasil kajian pun. Semua ciri-ciri yang disenaraikan di atas perlu research, dan tiada sesiapa yang berlayakan untuk buat research dalam syarikat ni. Maksudnya... promosi iklan pad ni main belasah aje. Main cakap aje ianya boleh melancarkan darah dan mengecutkan fibroid. Tak berilmiah langsung!
    Saya bagi contoh. Produk X di dapati dapat menyembuhkan masalah keputihan pada perempuan (vaginal candidiasis). Syarikat Avail berhasrat untuk memasarkannya kepada pengguna. Boleh dapat berkat buat benda yang baik. Tapi macamana nak buktikan keberkesannya supaya ianya boleh dipasarkan? Kajian terhadap Produk X dilakukan di HUKM selama 4 tahun, dengan kaedah "double blind" atau "case-controlled" study terhadap hampir 10,000 orang, yang dibahagikan kepada 2 kumpulan, separuh kumpulan ujian dan separuh lagi placebo. Kajian ini di awasi oleh 6 orang doktor sakit puan, yang diketuai oleh Professor Mamat B. Dol... dan hasilnya adalah blablablabladabdalablabla.... Dan ianya terbukti berkesan! Lepas tu syarikat Avail pun bertempik-sorak bahawa produk X adalah satu produk hebat yang mujarab untuk merawat penyakit candidiasis. Lepas tu lagi... saya sendiri pun tak akan berani nak bongkar muslihat syarikat Avail, sebab sudah memang ada pembuktian keberkesanannya produk tersebut!
    Itu juga sebabnya sampai saya cuba mengkaji adakah terdapat peningkatan atau penurunan kes-kes kanser di dalam populasi di Malaysia ini, dan adakah terdapat kajian tentang pad Avail atau jenama lain (yang ada herba) dilakukan di mana-mana universiti di seluruh Malaysia. HUKM, HUSM, PPUM, HKL... ZERO! Usahkan di Malaysia, bila saya google, di seluruh dunia pun tarak. No research done! Tiada research yang mengatakan bahawa terdapat kebaikan memakai pad berherba Avail... semua yang Avail beritahu dan gembar-gemburkan adalah rekaan marketing officer syarikat Avail semata-mata. Marketing officer yang buat "major" biologi separuh jalan.
    Itulah sebenarnya isu saya. "Pseudoscience" atau sains bomoh siam (marah orang siam... ok bomoh orang melayu, ok?) yang diamalkan untuk buat perniagaan, ianya pasti menggeletek otak sains saya. Sudahlah promosi merepek sungguh, tapi penipuan inilah yang dilakukan saban hari oleh salespeople Avail baik di facebook, internet dan blog.... mahu pun di luar sana di alam nyata. Khasiat yang diperkatakan di atas adalah sesuatu yang tidak masuk akal kepada sesiapa yang ada sedikit kefahaman sains dalam otaknya. Macamana pad berherba itu boleh menyembuh atau menghindari penyakit? Wapnya naik ke dalam vagina ke? Vagina itu suatu tiub yang tertutup (kecuali apabila seorang mamat melawat si minah untuk bertanya khabar.... waras kak?). Itu sebab perempuan tak ada masalah berenang di kolam renang awam. Itu sebab bakteria susah masuk menaik ke atas dan menjangkiti rahim wanita. Ianya kerana tiada apa pun boleh masuk ikut vagina seorang perempuan tanpa paksaan, inikan pulak wap herba daripada pad Avail. Kalau pad berherba yang ada gel tersebut bertugas sebagai penyerap darah kotor haid itu, adakah logik wap atau herba dalam pad itu boleh meresap masuk dalam badan wanita? Ikut mana? Ikut kulit? Ikut celah rambut yang (mungkin) lebat tu? Kalau ya boleh, maknanya darah kotor dan lendir-lendir daripada proses haid itu juga boleh meresap sekali kan? Perlahan-lahan masuk semula ke dalam badan wanita tu.... eeeuuuwww! Adakah magic berlaku di sini? Atau pun, adakah terdapat arahan rahsia untuk membancuh gel berherba itu dalam air teh tarik atau kasi rendam dalam kopi Alicafe? Kasi minum puas-puas. Come on.... what? How? Where's the study? Who's the smart-alec that concocted this method of marketing? Apa jenis produk sebegini cikai? Itu baru sikit, anda lihat dibawah ini pula...
         
    ARE YOU BLOODY SERIOUS? Pelanggan-pelanggan yang tak lulus sangat SPM yang percayakan salesmen Avail tu dan beli produk ni... itu saya tak boleh nak komen. Suka hati kakak la kalau nak beli. Tapi mereka-mereka yang mempromosikan pad berherba bau tengik kapor barus ni pun satu hal. Tak kan la taksub sangat dengan marketing Avail Beauty sampai sanggup keluar statement merapu yang 1st class macam di atas. It's mind-boggling!
    Tampal pad yang direnjis air letak perut anak kecil yang ada kembung perut? Ha... elok sangat la tu emak-bapak yang buat kerja macam itu untuk anak kecik dia. Anak tu mungkin ada colic, korang tampal dengan pantiliner Avail. Apekebendenye yeop? Sebab ada menthol ya? Kasi berangin pad tu. Tapi "it is useless" untuk penyakit anak tu. Boleh jugak letak sebagai "mask" mata untuk yang penyakit katarak dan selaput... ha! dah terkentut aku ni ha sambil-sambil menaip ni. Katarak? Masalah surgeri untuk ophthalmologist yang memerlukan pembedahan penukaran kanta mata! Aiyoyo! Tak sanggup saya rasanya nak review produk sebegini. Tapi kena teruskan jugak... ini kira dah terpaksa ni. Sesetengah pengguna tu memang lurus-bendol, macam orang yang menjualnya jugak.
    Boleh letak sebagai pewangi dalam kasut/peti-sejuk/almari? Apasal tak gantung aje kat leher, buat perfume? Korang ada pernah beli menatang ni tak? Bau kapor barus tengik produk ni. Ada sorang perempuan email saya, katanya dia pernah beli... tapi stop pakai kerana dia sentiasa ingatkan kematian sebab bau kapur baros tu.... hahaha! Itu baik sangat la tu, produk yang sentiasa mengingatkan kita kepada kematian, balas saya. Tapi bukan itu katanya. Dia asyik teringatkan orang yang dah mati yang dah dikapan, macam orang tu ada kat depan mata. Bau kapor barus maaaa!
    Pakai pada pampers boleh elakkan kecacingan dan angin pasang? Mengelakkan kecacingan tu ada kemungkinan kut. Kalau anak tu ada cacing, cacing yang nak bersiar-siar keluar daripada anus baby tu akan masuk balik sebab ada bau tengik kapur barus tadi. Tak jadi dia nak exercise angkat weight. Tapi kalau ada angin pasang boleh semboh... memang dah melampau sungguh kelentongnya. Angin pasang itu adalah masalah surgikal dan bukan masalah medikal. Tiada ubat yang boleh diberi pada anak yang ada penyakit angin pasang (hernia) ini, kecuali kita lakukan pembedahan terhadap tempat hernia tersebut. Bayangkan pelanggan yang ada anak kecil yang ada hernia... sebab percayakan salesman Avail, dia pasang pantiliner berherba ni kat pampers anak tu. Hari berganti hari, baby tu sebenarnya perlukan rujukan kepada pakar pembedahan, tetapi sebab orang Avail cakap hernia tu boleh sembuh (kompem kecut kata Zuzana), ibu tu teruskan penggunaan pantiliner cikai tu kat pampers anak dia. Tau-tau nanti, hernia anak ni tersumbat dan bila dah kecemasan, hernia yang tersumbat ada kemungkinan boleh membawa maut jika rawatan surgeri tidak dilakukan secepatnya. Adakah salesman Avail ada yang nak bertanggungjawab pasal senario sebegini? Cuba cakap terus-terang. Jangan promosi produk sebarangan tanpa tahu pasal hal sebenar dan tanpa tahu implikasinya terhadap pengguna. Ada pengguna tu memang lurus-bendol... kalau tak ada yang lurus-bendol, macam mana produk seperti ini ada di pasaran kan? kan? kan?
    Banyak perkara boleh belasah ni, berpandukan promosi gila baboon kat atas, tapi pengguna yang waras boleh menilai dengan baik... saya yakin. Tak kan pengguna boleh terima yang pad berherba Avail boleh mengurangkan sakit gigi dan gusi? Gel pad tu perlu dikeluarkan daripada pad dan dikemam dalam mulut ke apa? Kalau sakit tengkuk, pad tu dilembabkan dan dibuat macam koyok ya? Memang la ada rasa semacam sebab salah satu herba yang ada dalamnya adalah bahan menthol... peppermint menthae herb (katanya). Tapi adakah ia relevan? Pad untuk haid letak kat dahi... ha! pandai sangat la tu. 
    Anda mungkin buat spekulasi bahawa berkemungkinan saya, penulis review ini yang buat cerita bukan-bukan... betul? Ini contoh yang saya boleh beri tentang apa yang salespeople Avail promosikan di facebook dan internet.
    Bayangkan... ada orang nak jual produk yang disangsikan keberkesannya dengan mengatakan bahawa dia sembuh kanser rahim selepas memakai pad Avail. Dan orang yang sama juga cakap, thalassemia dia semboh apabila mengamalkan memakan produk Avail yang dipanggil "Green-fit". Thalassemia bukan jenis keturunan katanya. What the.......... I'm speechless! Thalassemia datang daripada mana tu? Planet Marikh? Ini masalah tak cukup ilmu ke atau berlebih ilmu? Ilmu kelentong. Dia cakap ketawa jangan sebarang ketawa, nanti kena pada ahli keluarga kita.... bla bla bla. Ya, ada ahli keluarga saya yang meninggal dunia disebabkan oleh barah serviks... persenda jangan sebarang persenda kak! Ada orang yang kena kanser dalam dunia ni nanti yang berharap dapat sembuh dengan produk cikai ni. Jangan sebab bzns jadi parasite sebegini... tak berkat hidup.

    Anda sudah baca contoh promosi penjual produk Avail di atas, anda nilailah sendiri. Saya ingin sentuh tentang pemakaian pad berherba Avail semasa mengandung. Syarikat ini sendiri tidak menggalakkannya. Kenapa weh? (Orang lelaki yang baru akhil baligh tu jangan keluarkan soalan, "dah mengandung, buat apa pakai pad?" Dik... kengkadang kena pakai pad dik... diam-diam sudah). Mengandung itu bukan penyakit, mengandung itu adalah proses normal kehidupan seorang manusia yang dipanggil wanita. Kotex, Libresse, Intimate, Laurier, pad cap ayam... semua takde cakap statement sebegini. Semua syarikat pad tu confident produk mereka selamat untuk di pakai semasa mengandung, tapi syarikat Avail cakap... NO! NO! NO! Ada problem ke pakai pad berherba semasa mengandung? Kalau pakai, boleh gugur tak? Boleh berlaku perdarahan? Boleh keluar anak bau kapur barus? What?
    Dan isu insuran RM3 juta ni apa hal? Sekali lagi... kotex, syarikat pad cap ayam, laurier.... semua takde insuran sebegini. Adakah syarikat Avail takut kepada saman pengguna bila didapati produk pad berherba ini boleh mendatangkan kesan buruk kemudian hari? Merata tempat terpampang salinan sijil insuran daripada "Mingtai Fire & Marine Insurance Co. Ltd."... ini pun nak jadikan bahan promosi. Tersasar betul strategi marketing nya ni, saya rasa. Sekarang orang yang berfikiran terbuka dan kritikal, akan berfikir bahawa produk ini mungkin ada liabiliti. Itu sebab ada insuran. Yang Avail kecohkan isu dioxin dalam pad feminin di atas, kotex tak risau apa-apa pun. Sebab dioxin memang tiada dalam pad kotex, dan syarikat itu yakin tiada isu akan timbul kemudian hari. Betul tak?
    Saya ada merujuk kepada seorang doktor perubatan tentang isu ini. Dia berpendapat bahawa pad konvensional keluaran syarikat dan corporation yang besar-besar itu diyakini selamat, sebab kalau pad kotex tak selamat, memang dah lama mereka kena saman dengan "class-action lawsuit" di Amerika. Orang Amerika semua benda dia nak saman. Hobi mereka turun-temurun. "Class-action" bermaksud: "In law, a class action or a representative action is a form of lawsuit in which a large group of people collectively bring a claim to court and/or in which a class of defendants is being sued. This form of collective lawsuit originated in the United States and is still predominantly a U.S. phenomenon, at least the U.S. variant of it". Faham? Kalau ada dioxin dalam pad kotex, dah lama kotex tu muflis, selepas syarikat tu bayar saman berbillion dollar kepada kerajaan U.S. dan pengguna. Dioxin bukannya perkara main-main. Biarlah Avail Beauty main-main dengan isu ini, syarikat Avail mungkin dah banyak sangat duit untuk bayar saman pengguna agaknya.
    Satu lagi isu yang doktor itu timbulkan... kalau pad itu ada herba, kandungan 17 herba yang digembar-gemburkan baik untuk kesihatan itu sendiri boleh mendatangkan kesan sampingan kepada pengguna. Kemungkinan yang boleh berlaku adalah seperti allergi, irritasi dan toksik.... wait! toksik? Walaupun herba itu katanya bahan semulajadi, banyak bahan kimia dalam kehidupan kita ini pun bahan semulajadi juga. Kenapa ada berkecuali kalau dalam isu pad berherba Avail? 17 herba itu adalah bahan kimia semulajadi, jadi ianya sendiri boleh mendatangkan mudarat pada manusia dalam jangka-masa yang panjang. Saya tanya, boleh dapat kanser tak? Doktor tu jawab, "maybe? who knows? theoretically YES! but we have to observe for years and years". Sedangkan pad feminin yang ada di pasaran itu tiada apa-apa bahan kimia, dan disahkan tiada dioxin, dan sangat murah... anda pengguna, sanggupkah anda kena kelentong sebegini rupa? 


    Konklusi:
    Promosi produk dengan mewar-warkan masalah yang tak wujud. Promosi produk dengan sains perubatan yang tidak wujud. Promosi produk yang ada kesangsian dalam isu keselamatan. 


    Sejarah Avail Beauty
    Sedikit maklumat tentang sejarah syarikat Avail Beauty Sdn Bhd..... ntah, aku pun tahu sangat. Aku tak join syarikat MLM ni. Aku pun alergik pada MLM dan skim piramid ni tahan gaban. Tahap cipan pun... ya jugak. Korang pun tahu kan? Ikut ceritanya syarikat ni wujud daripada tahun 2004 lagi, yang pada asalnya buat SLM aje. Single-level marketing, direct to reseller macam farmasi dan supermarket, dan terus ke pelanggan. Bzns tak naik beb. Aku ada pergi 2-3 farmasi nak tanya pasal pad berherba FC Biosanitary Pad ni. Satu farmasi tu, awekz yang layan aku tengok aku len macam aje, bila aku tanya produk ni ada tak. Yang dia tak tahu-menahu tu satu, tapi aku rasa matanya yang ayu yang menenung aku tu, macam musykil memikirkan kenapa aku cari produk yang tak wujud. Mungkin dia ingat aku psycho. Aku tak kesah kalau dia ingat aku psycho, sebab kengkadang aku sendiri ingat aku ni psycho.... tapi takut jugak kalau dia fikir aku ni pervert. Ataupun dia ingat aku nak tampal pad kat dahi ke... buat pakai sebab ada buasir ke, buat pewangi almari ke... eh! kat mana topik perbincangan aku tadi?
    Oh ya... aku pergi satu lagi farmasi, pompuan Cina tu baik dengan aku, jadi jenuh dia memikirkan apa produknya. Last last, dia tanya boss dia... boss nya ingat dia pernah bzns dgn Avail 5-6 tahun lepas, tapi dia stop order mende nya sebab pad herba tu naik berhabuk tak laku-laku. Takde orang nak beli. Pengguna lebih suka pad biasa-biasa aje, murah pun murah... dan takde isu pad bau kapur barus pun. Sapa yang tak tahu berkenaan pad kotex, stayfree, laurier, intimate dan lain-lain tu pun? Mungkin aku la kut yang tak tahu... aku bukan tahu sangat pasal pad pompuan ni, sampai ini la baru aku tahu apa-apa pasal pad feminin, bila aku buat research pasal pad Avail ni... haaiiish!
    OK... Avail Beauty Sdn Bhd. asalnya SLM aje, dan dipelopori oleh orang berbangsa Cina, dan semua brochure nya pun bertulis Cina. Kemudian, berubah kepada MLM selepas tahun 2005... bzns terus mencadak naik abang-abang, kakak-kakak semua. MLM kan special? Digandingkan pulak dengan direct-selling... a potent mix in business! Direct-selling... pegi rumah org, ayat kakak atau makcik tu sungguh-sungguh, pujuk-pujuk, puji-puji pokok kaktus dia tu cantik, minum 2-3 cawan kopi pekat, abiskan biskut Marie sepinggan... buat macam rumah sendiri, sampai la pelanggan tu give-up. "Meh sini, akak nak 2 kotak!" Bzns ON baby!
    Dan MLM pulak... sapa join dulu mesti kaya punya. That is MLM in a nutshell. Kumpul downline banyak-banyak, pastu downline tu cari downline, cari downline, cari downline, cari downline, cari downline, cari downline, cari downline, cari downline, cari downline, cari downline, cari downline, cari downline, cari downline, cari downline, cari downline, cari downline, cari downline, cari downline... bila mo abis downline daaa? Dan setiap downline cari kakak-kakak, adik-adik yang pompuan untuk di ayat. Baru kow! Anda lihat di bawah ni, pictures and cold hard facts don't lie. Do you see what I see? Betul ni, nampak apa yang saya nampak tak? Banyaknya warna kulit sawo-matang ye? Maknanya, pelanggannya kaler apa pulak?
     

    OK... saya dah perkenalkan sedikit maklumat tentang syarikat Avail Beauty Sdn Bhd, mari kita lihat isu yang tersembunyi di sebalik huru-hara ini semua. Kenapa kecoh sangat pasal dioxin, pasal kain kapas, pasal specialnya kalau pad Avail ni ada herba, pasal pad ajaib boleh yang mengelakkan penyakit, pasal pad yang boleh buat ubat sakit gigi. Apekehenye yeop? Anda semua tak tertanya-tanya ke kenapa banyak sangat isu yang ditimbulkan dalam promosi produk pad feminin ini? Saya tahu anda semua sudah besar panjang, dan sudah start beli pad untuk kegunaan sendiri di supermarket, dan ada yang sudah dipaksa beli pad untuk pasangan yang mengadu tengah migraine... "tak larat la bang! abang aje la belikan!" Anda semua telah matang dan boleh buat telahan sendiri kan? Anda pasti tidak suka kalau ada orang yang cuba mengelentong anda, betul? Kepada yang masih musykil juga, sila lihat gambar di bawah. Isunya yang utama adalah HARGA! 

    Bagaimana kalau sesebuah syarikat yang mengamalkan sistem perniagaan cara MLM, dengan satu produk yang sangat "common" dan boleh didapati di mana-mana, tetapi perlukan profit-margin yang tinggi, supaya CEO, CFO, HOM, HOR, Crown Manager, Diamond Manager dan semua distributor boleh mengaut keuntungan yang besar? Mesti jual produk itu dengan harga yang mahal kan? Supaya CEO dan CFO boleh bawak S-Class, Diamond Manager boleh pakai 325i dan Distributor boleh pakai Wish. You get me? MLM tu bertingkat-tingkat, everyone wants a piece of the pie. Kalau pad Avail tu harga RM4.00, mana boleh support semua orang beb? Jadi macamana nak kasi harga tu mahal? Buat produk yang digembar-gemburkan "out of this world".... macam produk keramat gitu.... boom! jual RM12.00. Dan pastikan kilangnya di mainland China, jangan buat kilang di Malaysia. Ini dunia bzns alaf baru, buat apa nak tolong orang Malaysia? Sekarang semua isu globalisasi dan cost-cutting. Bagi aje peluang pekerjaan tu di China sana... pasti untung berlipat-ganda kalau jual barang tu kat Malaysia ni! 
    Jadi, itulah ceritanya bagaimana isu dioxin tadi perlu dicanangkan di sekeliling kampong. Itu sebab ada 17 jenis herba dalam pad tu, yang mana herba itu kalau ada ke, tak ada ke... sama aje kak. Bukannya dia boleh masuk dalam badan wanita pun. Memang tak ada faedah apa-apa. Kasi iritasi dan bau kapur barus boleh la. Itu juga sebab isu kain kapas keluar, sedangkan semua orang yang ada ilmu sains walau pun sedikit boleh dapat google maklumat bahawa kain kapas ke, kain kertas ke.... semua tak ada dioxin. Macam la syarikat besar-besar tu semua saja-saja kasi dioxin pada masyarakat. Isu pertama, dia orang sendiri takut kena saman, tapi orang omputeh kotex, laurier, libresse tu pun manusia jugak kan? Jarang manusia tu nak menganiaya orang-ramai di seluruh dunia disebabkan keuntungan wang-ringgit. Eh! Iya ka? Uuuiiikkkk!  

    Aahhhh! The reality of MLM
    Aidid Mu'addib - your friendly neighbourhood antiMLM man



    Rujukan:
    1. http://www.niehs.nih.gov/health/topics/agents/dioxins/
    2. http://www.unsolvedmysteries.oregonstate.edu/flow_02
    3. http://www.epa.gov/ncea/pdfs/dioxin/nas-review/
    4. http://www.gascape.org/index%20/Health%20effects%20of%20Dioxins.html
    5. http://www.who.int/ipcs/publications/en/exe-sum-final.pdf
    6. http://ec.europa.eu/environment/dioxin/pdf/task6.pdf
    7. http://www8.nationalacademies.org/cp/projectview.aspx?key=103
    8. http://www-dep.iarc.fr/
    9. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1240907/?tool=pmcentrez
    10. http://www.jstage.jst.go.jp/article/jmi/52/1,2/52_10/_article
    11. http://www.jstor.org/pss/3434328
    12. http://www.kotexfits.com/faqs/menstruation/
    13. http://www.kotex.com/NA/articles-info
    14. http://ntp.niehs.nih.gov/index.cfm?objectid=03C9B512-ACF8-C1F3-ADBA53CAE848F635
    15. http://www.ejnet.org/dioxin/
    16. http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs225/en/
    17. http://www.facebook.com/pages/Penipuan-Avail-Beauty-Sdn-Bhd-Kepada-Pengguna/148287301878959
    18. http://www.facebook.com/pages/Koleksi-Maklumat-anti-MLM-Skim-Piramid-oleh-Aidid-Muaddib/156116464408971
    19. http://www.facebook.com/pages/Say-No-To-MLM/154618694571313





    Seperti yang terpampang dalam gambar yang teratas sebelum ini, syarikat Avail Beauty Sdn. Bhd. juga mempunyai produk kesihatan lain. Tapi itu semua, lain kali saya kupas ya? Dah letih menulis ni, korang pun dah letih membaca kan? Nantilah saya sambung kemudian hari... kalau panjang umur... atau kalau takde assassin atau samseng upahan Avail cari saya. Setakat ini saya ada yang ini aje...



    Saya berpesan kepada diri saya sendiri dan kepada orang Islam yang membaca artikel kajian saya ini, berfikirlah dengan waras dan hati terbuka. Apa yang saya paparkan adalah hasil kajian dan rujukan yang benar dan berilmiah. Kepada pembeli - Jangan beli benda yang lagha. Tak dapat menang memakai pun. Kepada penjual - Janganlah jual benda lagha. Nanti banyak kena jawab di padang yang luas dan panas itu.

      
      
    elooo... dah ada orang Avail datang kasi komen ke? Dey... aku buat artikel pendedahan dan penerangan pasal penipuan la dey, apahal cakap aku dengki? Dah tu takde modal lain, cakap yang aku buat MLM or whatever... haaarrggk ptuuii MLM! apebendenye beb? Macam la aku kesah kalau ko suka makan duit haram... macam la "the world revolves around monkeys...." Ini isu pengguna bang, ini isu right-and-wrong. Apa... susah sket nak paham ke apa bang?

    Dan pulak... kat mana rujukan USEPA, NIEHS dan Universiti Oregon tu yang kajian santai bang? Fakta sains nya dangkal ke... atau orang yang bacanya tu yang dangkal sungguh otaknya? Tak faham isu sains langsung? Jangan keliru dan mengelirukan orang lain pulak - hanya penulis artikel yang santai, tapi data dan rujukannya solid... ko faham tak isu-isu sains neh? Lepas tu, tak payah la kritis kat sini... bagi aje la rujukan syarikat Avail Beauty... kat mana dia orang buat kajian tentang keberkesanan herba magic tu. Tak payah dolak-dalik... kasi aje link nya. Meh kita baca sama-sama...

    Oh ya... pihak berkuasa mana yang nak buat tangkapan tu? Clown city? Nak tangkap Aidid Mu'addib sebab dia mendedahkan penipuan syarikat komersial - gitu? Atau pun nak tangkap burung puyuh kat sawah ke bang? Tapi takpe... silakan buat laporan dan tangkapan sekali... dan jangan lupa saman ya... WE ALL NEED THE PUBLICITY! (I had said it before, and I'm saying it again... these avail monkeys are not too bright... huh?).

    Ini particulars penulis blog: Muhd Aidid B. Muhd Addib, I/C 730721-02-4571, 23 Kampong Lanchok Air Mat, Pokok Sena 06400 Kedah Darul Aman. Cepat sket... aku tak suka lambat-lambat. Straight to the point, OK bang? Jangan fitnah-fitnah... chek tak s'ka.