Pengikut

Selasa, 19 Oktober 2010

Apakebendenye Skim Piramid tu Yeop?

Skim piramid tu tak susah nak faham. Saja aje setengah orang tu nak jadikannya rumit... u know, khasnya bila ada orang yg mempunyai ketamakan kepada duit tu, dan dia pulak terlibat dalam perniagaan yg haram sebegini. Skim piramid itu adalah suatu model perniagaan yg "non-sustainable" (terjemahannya "tidak berterusan" tapi tak cukup terjemahan lagi tu... perniagaan yg tak telus dan terus, gitu), dan ianya menjanjikan pulangan keuntungan bila mana lebih ramai ahli menyertai perniagaan tersebut sebagai seorang penjual (reseller/affiliate/members/dll) dan bukannya keuntungan itu datang semata-mata daripada penjualan produk atau perkhidmatan kepada orang ramai. Perniagaan sedemikian adalah satu penipuan dan haram di sisi agama dan di sisi undang-undang manusia. Orang kafir tu pun ha cakap haram kat barat... tapi korang tengok orang Melayu berlambak-lambak jadi dalang dan jadi ahli di bawah dalang tadi, kat Malaysia ni. Tak malu sungguh! Hari kiamat sudah mampir.

Ciri skim piramid yang utama adalah adanya penajaan dan pencarian ahli baru, yg mana ahli baru pula jadi penaja kpd ahli baru yg lain dan terdapat duplikasi syarat ini kepada setiap yang join. Dalang skim ini akan cakap ahli baru itu boleh dicari terus-menerus berperingkat-peringkat.... sampai infiniti (kata dalang MLM, atau kata upline yg tak pass matematik masa SPM tu) sedangkan, jumlah manusia itu finit. Ada 6 billion aje manusia dalam dunia ni, dan lagi pulak... kalau ada la satu skim piramid yang hebat sekali pun, takde dia nak pegi 6 billion derrr. Sasau ke apa?

Jadi, bila ada upline dan downline yg mempunyai syarat penyertaan seperti itu, bzns model tersebut akhirnya akan "crash"... bungkus tergolek-dog, bila mana tiada lagi mala'un yg low IQ atau samdol yg tak pass matematik moden tadi dapat dicari untuk jadi downline. Bila tiada downline lagi, maka downline yang terakhir akan mengamuk kerana dia hilang duit (yang dah bagi kat upline)... sedang dia termangu-mangu menunggu durian yang tak runtuh-runtuh. Macam durian keramat gitu... tak mau jatuh.

OK... ada mamat pengamal skim piramid yang akan cakap, manusia tu setiap hari lahir... mesti la boleh pergi ke infiniti. Ceehhh! Lepas tu dia akan terangguk-angguk bangga diri (sebab dia fikir komennya tu macam komen orang terpelajar)... tetapi, bila adanya skim piramid, proses pencarian downlines akan berlaku dalam julat masa yang tertentu, sebab mala'un yang join skim ni nak profit cepat... mana ada dia nak tunggu anak aku yang kesembilan lahir untuk dijadikan downline... korang faham tak ni? Mesti julat masa yang singkat... beberapa bulan atau 2-3 tahun sahaja. Orang join skim piramid ni rata-rata tamak wang-ringgit, mana yang nak tunggu 20 tahun untuk profit? 

Contohnya; LoginFB100hinggit, sistem piramid 1 cari 4 (reverse 2 up... don't worry, itu cara dia putar-alam). Berapa banyak manusia yang nak join kat Malaysia skim keparat ni? Berapa banyak orang Islam yang tak kesah makan duit haram, beli handphone baru, bagi emak-bapak kat kampong duit haram sebegini? Berapa? 50,000 orang la katakan... jadi mana "infinity downlines" nya beb? Infinit tu maksudnya nombor tiada penghujung... "unending". Bila dah cecah 50,000, downlines yang terakhir tak dapat downline lagi... dan skim ini akan collapse/crash/bungkus! Tapi, dalang skim ni peduli apa. Dia dah kaya-raya, anak-anak Melayu setiap yang join tu balik rumah, ekor masing-masing masuk bontot.... THE END. Dalang yang baru atau dalang yang sama jugak, lepas tu akan cipta skim baru pulak.... daripada jual ebook, dia kan jual pad wanita pulak. Cari downline sampai infiniti lagi. Cari bebudak Melayu yang low IQ lagi.

OK... muslimin dan muslimah sekalian: Kenapa ianya HARAM? Sekali lagi aku ulang, bila model bzns itu mencapai peringkat tepu (threshold), di mana tiada ahli baru/affiliate/reseller boleh di dapati (sama ada tiada lagi org minat atau semua manusia dah join sistem mala'un tu)... level yg terakhir itu akan rugi begitu sahaja, sedangkan yuran keahlian masa join telah dibayar, tetapi profit pencarian downline tidak diperolehi. Seperti yg diketahui umum oleh org Islam, selain drpd akad yg jelas, timbangan/kiraan yg betul.... sesuatu sistem perniagaan mesti tiada penganiayaan. Jadi, dlm sistem MLM skim piramid, jika terdapat ada ahli yg tiada downline, dia akan rugi begitu sahaja, dan secara logik kita org Islam... upline tu tanggungkan aje la dosa penganiayaan tu. Biar pun 100 level sekalipun... upline setiap level akan tanggung dosa penganiayaan level di bawah dia. Maknanya dalang tadi tu yang paling besar "pingat dosa kebaktian" dia.... yahoo!

OK... Ada satu lagi aspek yang "menarik" daripada segi matematik tentang sistem perniagaan sebegini. Jumlah ahli sesuatu bzns berbentuk skim piramid ini yang kerugian sentiasa melebihi mereka yang untung. Mari fahami matematik moden SPM. Kalkulus utk menjangka peratusan kerugian ahli sesuatu bzns MLM/skim piramid:
Jika 1 cari 2: kadar kerugian adalah >50% drpd ahli yg join....  
1 cari 3: >67%, 
1 cari 4: >75%, 
1 cari 5: >80%, 
1 cari 6: >83%, 
1 cari 7: >86%... dan seterusnya.

Adakah wang yang sebegini yang korang nak? Adakah anda itu orang Islam yang luhur, atau nama aje Islam... rupa-rupanya hati-perut yahudi? Hidup kaya dengan hasil penganiayaan. Itu kalau kaya. Kalau join LoginFB100hinggit dengan modal RM100, bila nak kaya dol? Kalau dapat RM2000, dah kaya ke dol? RM2000... tapi ada 20 orang teraniaya atas usaha gigih ko tu... eh! 22 orang teraniaya... ada 2 reverse up maaah!

http://www.facebook.com/pages/Koleksi-Maklumat-anti-MLM-Skim-Piramid-oleh-Aidid-Muaddib/156116464408971

Tiada ulasan:

Catat Ulasan