Pengikut

Isnin, 25 Oktober 2010

MLM Makan: Steven Tea Garden & Red Island Cafe

Perniagaan MLM makan & kaya
Lepas satu..satu kena tutup atau didaftarkan kembali..macam2 taktik peniaga otak penipu ni untuk tipu rakyat Malaysia terutama org melayu yang baik hati dan mudah tergoda dengan tawaran kekayaan!!! Geram tau sebab yang ramai kena tipu adalah orang melayu yang tamak nak jadi kaya cepat.. ada pulak yg bodoh tak kaji dulu yg MLM nie membuatkan org atas kaya.

Perniagaan biasa mana ada mcmtu... ayat2 biasa didengar..

Apek: Lu olang kalu sudah ada downline bawah 3 lapisan, Lu olang tak paya keja woo.... (heheh.. bodo betoi la ini olang,gua yg kaya)
Org bodo: Betul ka apek?? Saya akan buat sampai berjaya tak kisah la haram ke Halal.kalu ada kawan2 cakap yg tak baik ttg MLM saya tak akan dengar & patah semangat. org melayu mmg dengki (padahal ko yg bengap)

aduss.. padahal kalau tanya, ada yang dah pernah kena tipu sebelum ni tapi still lagi nak mencuba nasib untuk ditipu lagi agaknya..

Tahun lepas riuh MLM SYN/FRIENDS CLUB/NATSTAR/ONE TEAM /DCHL/STAR CLUB/FAMILY CLUB/8282/steven yip,ceramic club kena serbu dengan Bank Negara sebab katanya tak ada lesen untuk jualan langsung. Semua ingat boleh lepas dan berjalan macam biasa, last-last bila lepas semuanya menjadi makin teruk dan makin nak aniaya pelanggan. Yerlah lepas pembayaran komisyen bentuk duit dikurangkan, diperkenalkan pulak pointlah, kuponlah ntah apa lagi diorang ni. Nanti berkubur, mesti wat syarikat guna nama lain tapi modus operandi yang sama..

Kali ni nasib island red cafe dan steven’s corner pula. Katanya ada 1 lagi yang akan dibongkar nanti, kata Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob. Semuanya kerana menjalankan perniagaan MLM tanpa pendaftaran atau sijil jualan langsung..aduss..nak meniaga tu dah cantik dah tapi bila tak de lesen tu yang terus jadi tak cantik.

Ni keratan dari akhbar thestar online pada 30/1/2010 yang lepas:

KUALA LUMPUR: The Domestic Trade, Cooperatives and Consumerism Ministry is investigating three cafes on allegations that they conducted sales similar to a multi-level marketing scheme but without licence.
“The cafes were registered as private limited companies but they were not registered as companies under the Direct Sales Act,” said Minister Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob.
He named two of the cafes – Island Red Cafe and Steven’s Corner – and said the third one would be revealed later.
One of the cafes would be hauled up to court next week, he said.
Ismail Sabri said the companies ran foul of the law because the businesses were regarded as an interest scheme under Section 84 of the Companies Act.
He said multi-level marketing schemes required approval from the ministry, which would then issue direct selling licences.
One of the cafes also took RM7,000 in deposit, resembling a pyramid scheme, he said.
Since commercial crime involved several jurisdictions, Ismail Sabri said the Government had decided to come up with a task force comprising the Companies Commission of Malaysia (SSM), the Securities Commission, the police commercial crime division and Bank Negara to help in the investigations.
The task force, he said, would be established within a month after discussions with Bank Negara. SSM chief executive officer Datuk Azmi Ariffin would head the task force.
Speaking to reporters yesterday after closing the “Your Business Starts with Companies Commission of Malaysia” programme, Ismail Sabri said that so far, 6,373 cases had been filed in court for non-compliance with Companies Act provisions.
He said 90% of the cases had been solved and only 123 cases were left and these involved serious corporate governance cases.
In his speech earlier, he urged small businessmen, such as those working in night markets, to register with the SSM.
Otherwise, it would be difficult for them to get bank loans, he said.

p/s: Tak tahulah apa nasib peserta yang dah join..boleh ke x duit korang balik pasni. Ceramic senyap tanpa bagi balik duit peserta, buluh mas dan norazd pun senyap..

Tiada ulasan:

Catat Ulasan