Pengikut

Selasa, 19 Oktober 2010

MULTI-LEVEL MARKETING DALAM BENTUK ASAL

MLM DALAM BENTUK YG ASAL.



1.
Anyway... basically most commerce activities are based on those principles - if u wanna do MLM, there'll only be 3 levels, with customer at the bottom... as the source of income and profit. Not 7 levels or 28 levels... that would make it a pyramid-scheme. And people will get screwed in the end.

Unless your bzns is straight-forward and in small amount... like jual nasik lemak by the roadside... u don't need MLM. But big commercial enterprises like Roti Gardenia needs those 3 levels. That is... to send all those newly-baked bread to the whole of Malaysia, they need regional managers, and they need resellers all over the place - that picture below is just plain basic economics. Nothing special... It is a pyramid, but that's how most big corporations function - IBM, Microsoft, Maxis, Syabas, Toyota, Astro... or whatever. Even the Malaysian govt function in a pyramid - but that's not pyramid-schemes that we are talking about. Don't twist things around when in an argument - believe me, MLM people love to say and twist things that way. Infuriatingly shallow dicks and dickettes!

Ok now... the problem with pyramid-schemes - they take that simple model and modify it to suit those devious guys on top, to get money not from selling a product... but from getting new members for that 3rd level - and money goes up from downlines to uplines... until it crash. And that would make it haram, wouldn't it? After all... the most important part of a bzns is the customers, not the resellers. They're the ones who will buy the product.... and fork out the money... so the reseller, the manager and the CEO get rich. That is everyday bzns... just make sure the product is excellent to start with.... e.g. like a BMW 525i - what a machine that is, and it cost RM398,000 OTR. If I have RM398K in my pocket, I'd buy it. In contrast... Login FB gets RM100 - a bzns selling outdated and pointless online softwares that I can always get for free on the internet - but those who join ID don't care much about the product anyway... it's those downlines that is most important - it's the money game. It's a pyramid-scheme!!! 

2.
Whoooaaaa!!! Did some people got lost in the maze here? Or... looks like some people didn't read the thing... then just comment? Great...Multi-level marketing yg kita boleh pelajari dlm subjek economics di universiti menerangkan satu sistem rangkaian perniagaan yg berstruktur dan efisien... yg dapat meningkatkan kadar dan keluasan pemasaran utk sesuatu produk yg dipasarkan. Itu sebab ianya dipanggil multi-level marketing (gambarajah di atas)... dan takde haramnya kerana tiada penganiayaan berlaku - it's just a normal bzns model. Tu sebab ramai yg buat legitimate MLM marah-marah kat sini di SNTM - bila member2 kat sini semua hentam apa saja yang MLM. MLM itu wujud dan memang diperlukan utk pemasaran sesuatu produk dgn cara yg lebih meluas.

Yg dipertikaikan adalah sistem MLM di facebook (atau di luar sana) yg dipanggil MLM... tetapi sebenarnya adalah sistem piramid, di mana penganiayaan berlaku kepada downline.Did I miss something here? Probably.... Agaknya satu gambarajah di atas tak kan dapat menerangkan subjek ini - ye lah, itu sebabnya kita kena belajar dulu sungguh-sungguh supaya dapat faham byk konsep perniagaan yg boleh diaplikasikan "in the real world".... itu yg satu lagi saya tak faham dgn anak-anak org melayu ni... kita semua boleh jumpa di facebook, budak melayu 20-an tulis kat profile masing2... nak jadi jutawan alaf baru.... keje kerani, keje technician... nak jadi jutawan? Konsep perniagaan yg berlambak2 tu, satu pun tak boleh paham. Kalau betull nak jadi jutawan, buat benda ni: make sure masuk universiti... ambik subjek economics atau accountancy atau business admin atau ketiga-tiganya sekali, dan make sure graduate with honours - then keje 20 tahun sungguh2, tanpa menganiaya orang lain selama 20 tahun tu.... dan jadilah jutawan (kalau itu yg penting sangat pada mamat atau minah tu). Sebab kalau tak nak belajar kat universiti... anda pegi rompak bank atau buat skim piramid kat facebook... pun boleh jadi jutawan jugak.

3.
Eh... one other thing. U know, lots of MLM people like to say this: "kita punya sistem perniagaan dan perbankan kat Malaysia ni pun penuh dgn riba dan penyelewengan... jadi apa salahnya buat MLM?" Dan... mamat kat atas tu cakap: "jika perniagaan MLM semuanya HARAM, kedai runcit, pasar raya itu semua juga adalah HARAM".Hey... where did these people come from? Kok gitu "reasoning" nye... it's the weirdest thing to see....Yg haram is haram, yg halal tu halal - that's it, ain't it? Jadi tentukan halal-haramnya berpandukan fatwa ulama' (bukan fatwa Aidid Mu'addib). Two wrongs don't make one thing right!(To me, Robin hood is still a criminal because dia penyamun, walaupun yg disamunnya itu adalah pemerintah yg kejam... byk cara lain Robin Hood boleh bantu orang Nottingham... kalau korang minat cerita Robin Hood la kan).

4.
sorry... saya ingat saya dah buat sepaling ringkas yg saya mampu. Ok....MLM itu adalah satu konsep perniagaan... iaitu seperti dlm kes-kes perniagaan yg besar, yg sudah tentu memerlukan byk pekerja, sebab pelanggannya ramai. Contoh TV Panasonic Viera... fuuhh! ramainya org beli plasma dan LCD skrg ni... jadi CEO kat Jepun, perlukan manager kat Malaysia dan reseller di setiap bandar... supaya pelanggan boleh beli. Itukan MLM jugakkan? Sebab ada 3 level... tapi, tiada apa-apa penganiayaan berlaku... straight-forward bzns model. Everyone makes money, drpd Apek kedai TV, Kilang assembly TV kat seksyen 20 Shah Alam..... hinggalah pada cucu-cicit Konosuke Matsushita di Jepun. Dan customer happy... dapat tgk world cup in high definition. Win-win situation. Jadi MLM halal la kan? Just simple bzns buying & selling products.

Ok, skrg.... MLM apa yg haram? Yg ada skim piramid dalam model bzns tersebut.... secara ringkas: A cari B (A dapat duit B), B cari C (B dapat duit C)... D, E.... Z, dan bertingkat-tingkat... yg diajar dlm subjek economics sebagai "SKIM PIRAMID" - jual barang ke tidak, belakang kira. Dan ini dipanggil sebagai bzns model yg "unsustainable" oleh omputeh... dan kat US dan negara barat lain - semua kata HARAM. Orang kafir tu kata haram. Jadi Bernie Madoff dihumban masuk jail dgn jatuh hukum 150 tahun - tapi dia sendiri dah 70 tahun lebih - 4-5 tahun lagi matilah agaknya. Useless gesture... USD65 billion dah lesap! Kawan saya yg keje kat UK pun cakap, org kristian yg keje dgn dia kat Liverpool kata.... Login facebook dapat RM100 tu haram sebab ianya skim piramid. Dan Pn Zuraida... anak2 org Melayu kat facebook berlambak promote login facebook tu... itu lah dia anak org Islam di Malaysia dewasa ini...Jadi isu smartreader pulak.... ada head-hunting ke tak? Ada komisen downline ke upline tak? Tak kesahlah kalau anak dapat 5A UPSR sebab join smartreader.... adakah ia skim piramid? Itu soalannya. Kalau tak... suka hati lah nak promote. Kalau ada unsur piramid... maka terimalah Aidid Mu'addib punya penangan.Jgn silap... saya taknak berdakwah dan nasihat orang. That's not me... I came here to FIGHT! And fight those MLM bastards I will. I don't want to be timid and soft... Being timid is not equal being a muslim.

Contoh: Kalaulah ada peperangan saat ini... semua manusia terlibat dikerah jadi askar. Tanya diri masing-masing, nak volunteer fight kat mana? Kat front-line sempadan negara ke (dan mungkin terus mati kena tembak...) atau nak jadi driver lori yg bawak askar, atau nak jadi tukang dobi basuh baju askar, atau nak jadi imam kat masjid kem askar, atau nak jadi pilot kapalterbang atau jadi ground-crew isi minyak kapal-terbang?Ini aku dah melalut la ni.... 

Everybody get the gist??????

5.
Sori kalau komen ni dah terlewat. Saya kena bersuara sebab ada byk jugak kompius dgn gambar di atas. Multi-level Marketing dalam konteks perniagaan moden adalah perkara yg saya cuba utarakan di sini - semua big corporation menggunakan model ini utk memasarkan produk mereka. Itulah MLM yg sebenar... dan tiada penganiayaan berlaku dalam MLM sebegini. After all, u sell the product - u get profit (U don't get profit from getting new resellers).

Tapi MLM skim piramid adalah sesuatu yg diubah-suai drpd model perniagaan tersebut. Drpd menitik-beratkan pertambahan jumlah customer, MLM skim piramid lebih menitik-beratkan pencarian reseller/affiliate/members/whatever-they-wanna-call-it sampai tak sudah-sudah.... sebab peringkat pencarian downline itu lah yg boleh dapat byk keuntungan (exponential) dan yg menjadikan ianya sistem piramid. Cari org nak join biz, cari downline, cari reseller (kata-kata org MLM)... bukan pulak cari customer.Maybe... kita perlu tukar tajuk drpd SAY NO TO MLM kpd SAY NO TO MLM (SKIM PIRAMID) - hahahaha.

Forget it.... kalau tak paham2 jugak kita punya misi di SAY NO TO MLM ni, atau buat2 tak paham... caaaiiiitttt! 
http://www.facebook.com/pages/Koleksi-Maklumat-anti-MLM-Skim-Piramid-oleh-Aidid-Muaddib/156116464408971

Tiada ulasan:

Catat Ulasan