Pengikut

Selasa, 19 Oktober 2010

Pertembungan 2 Pihak yg Pro & Kontra berkenaan amalan MLM dlm perniagaan di Zaharuddin.net

Drpd: Zaharuddin.net

Topic: MLM
KOLEKSI PERDEBATAN DI ZAHARUDDIN.NET... YG MANA SESETENGAH KOMEN2 YG "REDUNDANT" TELAH DIKELUARKAN KERANA LIMITASI NOTES HANYA 65,XXX HURUF...
WHAT TO DO? I HOPE U GET THE GIST!

  • Fisha Sariman Assalamualaikum..ustaz saya ingin bertanya ttg konsep perniagaan MLM ZHULIAN sebagai halal atau tidak..ini kerana semasa saya bertemu dgn salah seorang stokis ZHULIAN saya ada meluahkan rasa was2 saya ttg konsep MLM ini..dan saya telah menggunakan tulisan ustaz di blog sebagai rujukan..namun saya amat terkejut juga kerana dia telah menggunakan nama ustaz sebagai salah seorang yang menyokong bahawasanya MLM ZHULIAN itu "HALAL" dari segi hukum syariah....persoalan sekarang betul ker konsep ZHULIAN itu "halal"..untuk makluman ustaz saya turut berminat dengan konsep MLM tapi saya juga bimbang akan status rezki yang saya akan perolehi jika terlibat dgn MLM..
    about 2 weeks ago · Report
  • Muhammad Ridzuan Bin Jamhari Assalamualaikum W.B.T.Saya merupakan seorang bekas penyokong Score A.. Alhamdulillah, Score A telah disahkan mengikut peraturan hukum syariah yang betul..Mengikut dasar aturannya, Score A memang menepati hukum syariah... Tetapi, kini timbul masalah pada pesertanya pula.. Peserta masih mengamalkan sistem MLM konvensional di mana mereka hanya gemar mencari downliner sahaja dan mengambil komisyen melalui penjualan bahgaian tersebut tanpa berminat untuk menjual produk. Setelah perkara ini berterusan upliners hanya perlu duduk goyang kaki dengan memungut hasil setelah downliner mereka bekerja mencari downliner baru.. Apabila keadaan ini berlaku, maka unsur syubhah terjadi dalam keadaan ini. Merujuk kepada panduan yang diberikan oleh UZAR"Komisyen datang dari orang bawahan yang langsung tidak dikenalinya kerana sudah terlampau jauh ke bawah. Ini menjadikan orang atasan seolah-olah mendapat untung di atas angina tanpa sebarang kerja dan usaha lagi. Ia juga boleh dikelaskan sebagai broker di atas broker di atas briker di atas broker dan seterusnya." adalah haram bagi upliner untuk mengambil komisyen daripada downliner yang terlalu bawah dan tidak dikenalinya.. "Dalam hal berbilangnya rantaian komsiyen broker ini, menurut perbincangan saya bersama Syeikh Prof. Dr Abd Sattar Abu Ghuddah (Pakar Shariah utama dalam bidang kewangan Islam dunia di Kesatuan Ulama Fiqh Sedunia, AAOIFI, Dow Jones Islamic Index dan lain-lain) ia termasuk dalam konteks memakan harta orang lain dengan bathil selain terdapat unsur judi. Ini adalah kerana ia seolah-olah meletakkan syarat kepada semua orang bawahan samada dengan pengetahuan mereka atau tidak, semua hasil jualan mereka akan diambil sebahagian keuntungannya untuk orang atasnya.")..Selain itu, masih banyak lagi perkara hukum yang diabaikan kerana bagi mereka ini menyusahkan kerana banyak hukum perlu dititikberatkan..Saya harap mereka teruslah mengamalkan dengan hukum yang syariah yang betul dan tidak alpa dgn aturan mencari rezeki Allah..
    about 2 weeks ago · Report

  • Fisha Sariman ya..itu ygg menjadi kemusykilan...itu sekiranya kita tidak ada sebarang sale yg perlu dibuat tapi bagaimana kalau w/p kita sudah ada downline tetapi perlu ada jualan min katakan sebanyak rm300 dan selepas itu ia akan menjadikan kita layak utk menerima bonus yg sepatutnya..persoalan w/p kita masih ada sales namun kita masih juga menerima faedah drp sales org lain..alasan yang digunapakai ialah kita telah mengrakrut downline kita dengan memberi knowledge yang sepatutnya dan bonus itu dikira sebagai upah kita mendidik downline ..adakah itu juga tergolong dalam kategori seperti huraian saudara tadi..kalau begini apa pula status pendapatan kita...
    about 2 weeks ago · Report

  • Muhammad Ridzuan Bin Jamhari skrang ni berlakunya keuntungan komisyen apabila menjual produk.. tapi, apbila dah downlinert tu terlalu jauh,, bleh plak kita dapat hasil keje yang die buat..
     nak senang cerita, bkn sng nk kaya,, kalu nk cpt kaya,pkailah MLM.. mesti ade yang xadil dalam perniagaan.
    about 2 weeks ago · Report

  • Fisha Sariman setuju..saya mmg takut untuk masuk dalam bidang MLM walaupun saya tau saya ada skill dalam bidang itu....nak dipendekkan cerita tak yah la joint MLM...harap ia menjadi panduan kepada mereka2 yang rasa nak berjinak2 dalam MLM dan kepada sesiapa yang sudah masuk dalam bidang ini moga2 ALLAH memberi pedoman dan hidayah agar segera sedar akan rezki yang mereka perolehi kini...
    about 2 weeks ago · Report

  • Joslay Mohd Jali Score A is clearly not about imparting good knowledge. There is no kick in it, right?It's about taking advantage over stupid kid's parent ignorance and get rich by doing so. Haaa... that sounds interesting. Let's all get rich then by joining this haram scheme. Who cares about those stupid kids and stupid parents anyway. They are there simply to be victimised.
    about a week ago · Report

  • Aidid Mu'addib It sickened one's stomach to see these happen everyday in our society, and whilst the greedy is trying to take advantage of all the business entities with all their available opportunities of exponential profit therein... the authority that be, fail to act to rein in these these business parasites. Aren't there economist or accountants in KPDNKK or even SSM that evaluate and monitor all these companies that implement multi-level marketing systems in their business models. How hard could it be in detecting pyramid-scheme elements in any business models? After all... if the business models involve sponsors, who are looking for (2 or more) downlines... whereby these downlines in turn become sponsors for their individuals (2 or more) downlines... which propagate down the chain ad infinitum (in which infinity never ever happens... just a smoke-screen to make it sound feasible, but ultimately become very implausible!), BANG! there you have it --> PYRAMID-SCHEME!Do we need to see things blew-up as schemes after schemes crashed, then the authority will rush in to take the appropriate action on those companies. Wouldn't it be wiser in an economic sense to stop all these before the companies even started doing their nasty business of unsound exponential profits...Are we in Malaysia so far behind compared to the developed countries, where even without "Islamic-sense of truthfulness", they manage to do better control in reining in those dastardly business entities?Where is the sense of justice in Malaysian society? May it be that those businessmen who are "smarter" and those willing to twist the rules and willing to take-in "subahah" profits, always endure in Malaysian business environment?I have yet to see a healthy response from the authority.
    about a week ago · Delete Post

  •  Aidid Mu'addib Masuk universiti belajar rajin-rajin, dapat degree, masters & PhD... lepas tu nak gaji 20K sebulan ke, 65K sebulan ke... boleh. Cubalah!Atau lepas degree, buat MBA, fahamkan sistem economics yg viable tanpa menganiaya sesama melayu... atau sesama manusia sejagat, dan jadi seorang businessman yg beretika baik dari segi perniagaan, mahupun beretika dari segi kemanusiaaan.Bukan apa... lihatlah di sekeliling anda. Kalau rezeki tu haram dan di laknat, byk sgt musibah menimpa yg empunya diri. Macam-macam benda buruk boleh berlaku... u know, kalau takde etika sbg seorang muslimin. Anak benak pelajaran dan susah dikawal, rumah terbakar, bumbung rumah roboh, tayar pancit kat tgh highway, rumah kena rompak, bergaduh suami-isteri sampai bercerai... anda tak percaya pada pandangan sebegini? Kalau tak percaya... silakanlah kaya-raya dgn apa saja cara yg boleh mengayakan diri sendiri... MLM ke, skim piramid ke, rasuah & kronyism ke... semua bole! Apa kesah?Dan utk cari downline byk2... guna apa saja cara utk menggelapkan mata prospek... khasnya mereka2 yg low IQ, dan tak dapat faham apa itu skim piramid dlm MLM... dan budak2 muda Melayu yg low economic-status... oh man, those are the best candidates. Tunjuk gambar 525i atau E240, dgn kipas2kan duit ntah sapa punya... boleh prospek downline tu terasa..."oit! aku nak jugak kaya macam si polan! Mau join lah!"Tapi... berkat ke rezeki tu?Dan dgn MLM ni ada satu lagi masalah.... kalau org tu Islam la kan... dosanya pun MLM jugak. Bukan hanya tanggung dosa downline level pertama di bawah, tapi tanggung jugak dosa sampai level 83 (kalau ada sampai 83 la... mana tau level 8 dah crash pun... saja2 buat cite aku ni, kasi sedap bunyinya). Kalau la saya ni gaji 17K sebulan... tanpa MLM, tak de problem pun nak jadikan isu cara MLM inilah yg boleh meningkatkan ekonomi Melayu. Tu yg jadi problem org melayu ni... nak buat MLM utk jadi kaya, tapi most MLM adalah money-movements, bukan merchandise-movements. The amount of money increases because new people join into the schemes, bukan sebab production of merchandise increases. Tengok org Cina sebok beli tanah buat kebun getah, beli kedai buat minimarket, bina kilang buat bolt & nuts utk Toyota... org melayu jadi pak pandir, angan2 millionaire, tapi keje kerani sekolah aje sebenarnya. Suka hati ko lah pandir... ini saya tujukan kpd semua pandir2 yg ada kat luar sana!Wallahu'alam.
    about a week ago · Delete Post
  • Aidid Mu'addib Yep... so hidup seorang muslimin tu berkat.MLM ni so simple aje:

    MLM dan skim piramid itu akan jatuh HARAM kalau ada penaja dan pencarian ahli baru, yg mana ahli baru pula jadi penaja kpd ahli baru yg lain.... dan seterusnya, berperingkat-peringkat sampai infiniti (kata org MLM, atau kata upline) sedangkan, jumlah manusia itu finit. Jadi bila ada upline dan downline yg mempunyai syarat penyertaan seperti itu, bzns model tersebut akan collapse dalam masa singkat atau dlm masa yg lama, bergantung kpd syarat pencarian downline. Walaupun 50 tahun barulah ia collapse, ianya tetap satu skim piramid... dan jatuh lah keharaman nya mengikut fatwa Ijma' Islam Sedunia yg bersidang hampir 20 tahun lalu.Kenapa ianya haram? Bila model bzns itu mencapai peringkat tepu (threshold), di mana tiada ahli baru/affiliate/reseller boleh di dapati (sama ada tiada lagi org minat atau semua manusia dah join sistem mala'un tu)... level yg terakhir itu akan rugi begitu sahaja, sedangkan yuran ahli telah dibayar, tetapi profit pencarian downline tidak diperolehi.Seperti yg diketahui umum oleh org Islam, selain drpd akad yg jelas, timbangan/kiraan yg betul.... sesuatu sistem perniagaan mesti tiada penganiayaan... jadi dlm sistem MLM, jika terdapat ada ahli yg tiada downline, dia akan rugi begitu sahaja, dan secara logik kita org Islam... upline tu tanggungkan aje la dosa penganiayaan tu. Wallahua'llam.

    Kalkulus utk menjangka peratusan kerugian ahli sesuatu bzns MLM:Jika 1 cari 2: kadar kerugian adalah >50% drpd ahli yg join.... 1 cari 3: >67%, 1 cari 4: >75%, 1 cari 5: >80%, 1 cari 6: >83%, 1 cari 7: >86%... dan seterusnya.

    Adakah ini hidup kaya yg anda mahu? Anda kaya... tetapi ada peratusan orang muslimin lain yg rugi atas usaha anda itu? Kalau ok to u... go ahead man!
  • Aidid Mu'addib Anda carilah saya di facebook tapi tak payah add fren... semua org saya reject. Aku ni anti-social... dan saya tak mahu nama. Anyway... I have studied pengamal MLM dan sebyk2 bentuk bzns MLM difacebook ni... jadi silakan browse flyers yg saya buat selama hampir 9 bulan ini. Macam2 huraian ringkas ttg MLM dan skim piramid ada di sana. Skim piramid senang sgt nak faham, ada bab dlm subjek economics kat universiti. Ramai yg pasti akan terkejut dgn flyers saya... tapi extreme breakdown of normal behaviour needs extreme measures of retribution...Ingat satu saja... org MLM skim piramid adalah org yg hina pada pandangan saya, sebab kerjanya seharian nak cari prospek baru utk mengisi poket sendiri, tetapi masanya kan sampai bila MLM itu crash dan akibatnya adalah lebih ramai yg rugi drpd yg untung, dan mastermind skim itu dan kuncu2nya yg terdekat dah ada BMW X5 dan bungalow besar masing2... hasil usaha gigih mereka utk menghentam org lain... Adakah tanpa sedar? Kebykan mastermind skim piramid sedar fakta ini... tapi mmg dia teruskan jugak, sebab profitnya boleh grow exponential.... money money money.Itulah keje org melayu menghentam org melayu lain... yg masalahnya 10% kaya-raya... 90% termangu-mangu... dan akhirnya menruskan keje jadi cikgu sekolah dan bayar govt loan utk 15 tahun.Itulah realiti MLM di dlm masyarakat melayu dewasa ini... ada nak bangkang?
    about a week ago · Delete Post

  • Fisha Sariman tak nak bangkang aidid..baru2 ini saya jumpe seorang org kuat MLM die sendir bg tau salah satu syarikat MLM yang terkenal jugak lingkup sebab wang...so apa lg nak kata..kalu pasal wang semua org suka...semua pun dikira ok aja...YAA AHMAD MOLKO...mmg saya sentiasa mengharapkan hidayah dari ALLAh dalam apa juga yang saya buat..salah satu cara moga2 saya akan terus dilindungi yang Esa adalah dari doa anda tadi..terima kasih atas doa anda..w/p saya sendiri tidak mengenali anda namun moga2 dengan berkat doa anda itu saya akan terus dalam perlindunganNya...AMIN..
    about a week ago · Report

  • Fisha Sariman hahaha...bile ditegur kata kita tak suka tgk org lain senang...itu mmg pandangan biasa "ORG MELAYU" bukan pandangan ISLAM...pandangan ISLAM perlu saling ingat mengingati...dan bila ditegur perlu bersikap terbuka dan berlapang dada....dan perlu jugak menyelidik kenapa terlalu ramai org menegur bukan asyik nak fikir yang org lain dengki ngan kejayaan anda...kalu hangpa berdua nak kaya sekalipun apa kita2 nie dapat..habuk pun tarak tau...so rasenya nak wat apa kita2 nie saja2 nak jadi kerengga.....
    about a week ago · Report

  •  Aidid Mu'addib Ye bang, mmg hobi saya menghentam pengamal MLM di mana saja saya jumpa di facebook. Memang puas-hati kalau dapat sorang hari ini tak jadi join LoginFB100hinggit, LembuSMS, Ads4Baks, Bebalstop...etc. Sorang pun jadi la, tak join hari ni. Fuhhh! punya la happy saya, bang! Tak payah 623 orang... sorang jadi la pada saya.Betul, satu sen saya tak dapat, satu MLM pun saya tak join... saja2 saya menghabiskan masa lapang saya berdepan dengan iMac saya ni... mengejar pengamal MLM yg tegar di facebook. Kalau saya dapat belasah... kepuasannya mmg tak terkira. Kalau dapat educate sorang pengamal MLM, dan dia dah ada knowledge skim piramid yg sebelumnya dia tak paham (sebab bahana ayat upline dia yg dajjal kenit tu)... maka pengamal MLM itu sudah diberitahu bahawa skim piramidnya itu haram... dan bila nanti kat padang mahshar yg luas, seluas2 padang... dan yg panas, sepanas2 tempat gitu... dan apabila dia ditanya - kenapa ko join skim piramid tu? Tak boleh la dia jawab dia tidak diberitahu, dia tak faham atau whatever alasan yg dia nak bagi!Hari ini saya dah cerita secara ringkas pasal skim piramid pada anda... dan saya hanya menyampaikan mesej ni aje... bukan saya yg gubal undang2 ni. Nanti jawablah sewajarnya, ye...
    about a week ago · Delete Post

  • Khalifah Bumi ok...baik,...huhuuhh
    about a week ago · Report

  •  Fisha Sariman suka ngan pandangan AIDID...betul tu kalu dapat goyahkan hati sorang dalam berjuta2 yang terhegeh nak join MLM pun dah kira baik...sebab kalu dah goyah akan mula la berfikir..nak plak dengo pandangan org...tahniah..moga terus berjaya dgn matlamat anda...
    about a week ago · Report

  • Muhammad Raden Anwar Muhammad Tahniah saudara aidid...saya support 100%...moga usaha sentiasa diberkati..
    about a week ago ·

  • Kajol Gafc Jutawan Jenal : dh la bro...budak2 tu anti MLM selepas kena tipu. bila dah kena tipu, baru nak selak buku n ayat suci al-quran. bila akal dah panjang sejengkal..di sangka panjang bagai satu hektar. aku malas nak berdebat ayat2 dia tu..kau tgk statment dia pun dah tahu... org yg low mindset...sebagai contoh ayatnya :

    -mak ayah x mengharapkan wet kite sebenarnye... mak ayah just nk kite x jd cam tanggang... 2 je...

    adakah semua org MLM seperti itu? ni dia pakai ckp sedap mulut aje...tak semua org buat MLM mcm tu. kalau ada..boleh tunjukkan tak? aku tgk dalam berita selalunya yg hantar mak bapak ke rumah kebajikan + tinggal dan menderhaka kepada mak bapak bukan budak2 MLM....kebanyakkan yg kerja bagus2.... ada ker seumur hidup kau dgr budak2 yg buat MLM belasah, pukul mak bapak? tak pernah beb...siapa kata budak2 MLM bertuhankan duit? <----statment yg boleh di kira mengaibkan budak2 MLM. berapa org yg di aibkan tu? sorg? 2 org? jgn tanya aku berapa banyak budak2 mlm dalam dunia ni, aku mmg taktahu...tp kiralah sebanyak mana dia aibk bila keluarkan statment mcm ...

    nak kata duit rm2k cukup. mmglah cukup, tu bg org yg tak berumah tangga. jgn nak menipulah kata duit gaji rm2k tu cukup...kalau duit gaji rm2k cukup, apasal pekerja kerajaan banyak merungut gaji kecil sampai kerajaan naikkan gaji dorg? tgk pula pekerja swasta, ada ke jadi mcm org yg kerja kerajaan? merungut wat aduan nak ++++ gaji. kalaulah gaji 2k cukup, apasal jiran sebelah rumah aku yg gaji 4.3k sebulan merungut harga minyak naik 5 sen? haiya....budak2 tu pandai ckp berdasarkan mindset dia je....

    ok skrg bab downline :

    sebagai contoh aku dah berjaya...aku bawa 1 partner...aku pernah tak duduk di tempat partner tu ke beb? huiyo...kalau pikir kayakan org atas,..sampai bila nak majukan diri...semua kerja kayakan org atas (tp budak2 anti-MLM selalu pusing2 fakta ni)...

    aku bukan nak kata MLM ni bagus tp MLM ni salah satu cara untuk menambah pendapatan. TP salah bg budak2 MLM juga jika mindset untuk kaya dalam sekelip mata...so salahnya MLM @ org?sedangkan MLM di tubuhkan bagai peruncit....<---budak2 anti MLM juga selalu belitkan fakta ini...bosan dah..aku pun dah taip ntah ape2 ni...sebab aku rasa mcm bodoh pula masuk sini. so aku minta diri.
    on Saturday · Report


  • Aidid Mu'addib Cuba lah kalau tulis esei panjang2 tu.... jgn lah guna singkatan yg byk2. Mamat2 yg tulis kat atas ni... ntah apa mende yg ditulisnya... Saya baca 2-3 ayat -terus stop. Ko tulis sms kat HP kecik ke apa? Kan ada full keyboard tu depan mata? Ada org nak baca nukilan ko, langsung tak jadi. Kan keje lagha jadinya... wasted effort.

    Anyway, lebih 40 tahun hidup saya ni... tak pernah tersentuh dan terdetik hati ni nak buat MLM pun, elok aje aman hidup saya. Takde terfikir sebelum tido... sapa yg saya dah kencing hari ni... dan takde pulak nak berfikir kat mana nak cari mangkok hayon yg baru utk jadi downline esok hari...

    Saya masuk U 20 tahun dulu, dapat ijazah, govt service 4 tahun, keje makan gaji 5-6 tahun dan bukak bzns sendiri... takde problem pun.... insyaAllah, saya dapat bayar gaji pekerja saya, saya dapat bayar bil TNB dan TM, dan saya bayar semua hutang pada supplier sebelum 90 hari....

    Apahal nak jadi kaya umur 26 tahun? Tak nak sacrifice dulu dan usaha sungguh2 memanjat puncak kehidupan tanpa aniaya org lain... walaupun seorang yg teraniaya, walaupun yg teraniaya org bukan Islam sekalipun...

    Etika hidup bertamadun... anything wrong with that?

    Ok... what's wrong with MLM. Tak payah kita bincang isu halal-haram... what is the big deal? The big deal is... org yg pertama yg jadi mastermind sesuatu bzns sistem itu akan design bzns model dia, supaya dia dan kuncu2nya dapat pulangan yg exponential... that's the keyword - EXPONENTIAL. It will start slowly dan bila bzns meletup... they get the biggest slice... terus jadi jutawan.

    So... korang masing2 nak jadi mastermind tu... tapi mastermind tu sebenarnya sorang-dua aje... dan dia tak kan mengaku atau mendedahkan rahsia kejayaan dia... dan dia jugak yg akan brainwash semua org bawah dia utk kerja rajin2, dan korang yg join MLM yg sebenarnya kat level 4-5 tu... mula angan2 akan jadi millionaire macam big-boss. Kalau lah betul ko dapat 1 million... big-boss tu sebenarnya dah ngumpul 45 million... So, jadilah korang pakturut yg disayangi oleh big-boss tu... isn't it?

    So... again... what the big problem? Kalau ada barang jualan sekalipun dalam MLM tu... dan ianya bukan skim piramid 100%, bzns model itu memang di reka supaya sales akan meningkat secara exponential... but in any MLM system... bila kadar tepu tercapai (threshold) bila mana, tiada perkembangan bzns di capai kerana limit jumlah populasi tempat pasaran bzns tersebut... maka lebih drpd 50% org yg berkecimpung dlm bzns itu, tak kan dapat apa2... itu kalau bzns yg ada 1 ahli cari 2 di bawah nya. Kalau 1 cari 5... 80% ahli akan dapat ZERO. Dan ini tidak dapat dielakkan... itulah the real bzns world kalau pakai sistem MLM.

    Tapi pada mastermind dan kuncu2 sampai level 4-5 tu... dia orang akan cakap... ADA AKU KESAH? Korang lambat, tanggungkan aje la.... Kami dulu, kami la kaya! Yahoo!

    Contoh: Di UK, 80% ahli Amway sama ada hanya pulang modal atau memang rugi terus... yg 20% tu saja yg untung, dan drpd 20% tu, less than 1% jadi betul2 millioanire...

    Utk memahami bagaimana sistem MLM ini berfungsi, anda memerlukan kejituan pemikiran matematik... iaitu seperti kejituan matematik yg ada pada mastermind tadi. Adakah pemikiran anda sampai sejauh itu? Kalau ada... teruskan usaha anda tersebut, akan akan jadi millionaire tak lama lagi... kasi 2-3 tahun gitu...

    Tapi ingat, kekayaan anda itu melibatkan kerugian kepada peratusan ramai ahli syarikat anda tersebut. Jadi adakah etika seorang Muslim itu anda praktik kan?

    Tepuk dada, tanya poket... duit dah cukup belum? Berapa byk mooowww?

  • Kajol Gafc Aidid Mu'addib : aku malas nak taip panjang2 sangat. nak formal2 buat ape, aku bukan nak masuk ujian penulisan @ buat surat rasmi pun. kalau stakat kat dalm fb ni kau nak formal2...tak payah lah beb...

    kau dah 40 tahun, dan kau pilih jalan kau..so kenapa kau nak masuk campur soal MLM? itu pilihan masing2....dan kau yg tak berminat tak perlu masuk campur dalam hal mcm ni melainkan kau tu pandai ckp aje tak pernah join MLM tp sebenarnya kau pernah jatuh dalam MLM. org yg tak pernah join MLM, takkan jadi anti-MLM yg tegar mcm kau.

    makan gaji, menyamun, buat bisness SLM @ bla bla bla..tu semua pilihan bro..tak payah kau nak berlagak ckp mcm tu bro....kau buat bisness, yg kaya siapa? kau seorg saja btl? pekerja2 kau kerja bagai nak rak, kau bg baper sebulan? bro, SLM n MLM sama je bro, sebab bapak aku pun jaga kedai runcit...(aku pun boleh ckp cm tu)...

    kau faham ke maksud tamadun bro?..kalau tahu makna sejengkal je, jgn nak pakai bedal jerk beb.

    kau silap lah bro.. aku rasa, kau je yg fikir MLM fokus kepada JUTAWAN!!! org yg berfikiran mcm kaulah emusnah bangsa sebenarnya. MLM bukan fokus kepada JUTAWAN!!! MLM di fokuskan untuk perubahan hidup yg lebih baik. (pendapatan tambahan). yg berhenti kerja semata-mata keranan MLM tu aku kata org paling bangang...aku ckp direct je sebab org mcm tulah akan jadi mcm kau...anti-MLM tanpa menyedari kesilapan diri sendiri dulu sebaliknya tunding jari kepada org lain....org melayu biasa lah..mana nak ngaku salah kalau bab mcm ni.....

    dah tak betul ke ape yg dia kata, dia yg jumpa dulu. tp kat situ bukan point yg kau kena ambil tahu sangat beb...yg penting skali dia dapat duit, dia juga kena kerja juga. Seorg LEADER bukan bermakna dia duduk atas goyang kaki...dia juga perlu bantu sepertimana org atas dulu bantu dia sampai menjadi seorg LEADER. itu tanggungjawabnya sebab itu dia akan keluarkan statment mcm yg kau kata 'ada aku kesah?? bg org berfikiran negatif...jawapn mcm kau berikan..tp bg org yg faham maksud dia...blm tentu akan beri jawapan mcm mana yg kau berikan tadi.

    dr tadi aku tgk kau kira2 bab jutawan. aku rasa kau ni masih tak paham2 lg...org yg join MLM kerana jutawan ker? aiyak..aku rasa kau je mcm tu kot. kau kira yg jadi jutawan mmglah tak sampai 1%..tp kau tak nak kira ke yg dapat ubah life kerana MLM? yg dapat setahun untung rm1K kau taknak kira ker (keuntungan juga namanya) kau taknak kira ker? tgk mcm pandai matematik..tp...cheh..pakai mindset aje? aiyak..kata dah 40 tahun takkan tak dapat tangkap kes mcm ni. huh...pelik2 je kau nie.

    rugi? siapa rugikan siapa? MLM rugikan ratusan ribu org tersebut @ diri sendiri yg merugikan diri sendiri? produk yg di beli tu ape? batu? kayu? pasir? huh...

    ni bukan masalah tepuk2 dada bro..ni masalah dunia realiti...... kau nak sebut bab duit aje...nampak sangat kau mmg mata duitan sebab tu kau tahu kira berapa org je jadi jutawan dalam MLM ni.
    on Saturday · Report

  • Kajol Gafc kuri-kuri :siapa yg lost everything, sedara kau yg berhenti kerja kerana MLM tu ker? dia berhenti tu sebab Kompeny MLM suruh @ dia dgr ckp org??? kerana nyamuk sekor kelambu kau nak bakar?? huh..pikir balik

    siapa kata aku tak pernah alami kesusahan? kau pernah duduk di tempat aku ker? setahu aku, bila budak2 mlm cerita kisah susahnya (yg ckp btl2lah) org mcm kau mana nak percaya...ckp itu rekaan semata-mata nak tarik org....sedangkan kau tak pernah tahu kedudukan dia sebelum dia berkata mcm tu....kau kata salah? itu kata kau..bagaimana pula kalau org menjalankannya dgn cara yg btl? kau nak attact dia salah jugak ker?not fair lah beb kalau kau ckp mcm tu.
    on Saturday · Report

  • Aidid Mu'addib Yg rugi dlm Amway kat atas itu adalah fakta statistik di UK... bukan buat2. Amway tu bukan calang2 company beb! Tapi kan ada pengajaran drpd situ...
     Kat mana aku "missed the point" ni? Atau ko yg "missed the point in reading"?

    MLM menumpukan keuntungan pada hieraki yg paling atas... kalau ko kat atas, teruskan aje lah. Cuma nasihat aku.... fahami matematik dan statistik... baru la CLASS bznsman nya gitu... dan kalau redha makan duit sebegitu, dan tak kesah kasi anak-bini makan duit shubahah - dan dapat anak IQ 87... go ahead, silakan saudara... tapi aku tidak. Sebelum aku keje lagi aku dah belajar MLM kat economics class di U. So... kalau aku dah tahu bahana MLM dan skim piramid... tak kan lah aku nak join mana2 MLM... ko ni pun. Logik la sket! Dah study susah2, dah tahu kesan pada masyarakat.... tak kan nak buat jugak. Demi wang-ringgit?

    Ko ingat org atasan Amway, Zhulian, Cosway... semua tu tak tau ke ahli yg kat bawah2 tu haparak pun tak dapat apa? Tapi leader2 tu semua masih ambik bonus ribu2 dan kereta 525i tu... dia org peduli apa kalau 75% tak untung, 60% tak untung... itulah realiti bzns dunia alaf baru...

    So kalau mmg ko kat atas tu... senang jadi millionaire tu bro... apa lagi beb?

    Kalau ko mmg kat bawah... hmmmm. Pikir aje la 10x dulu... Sapa yg ko nak kayakan sebenarnya? Diri sendiri ke.... atau leader ko yg 2-3 tingkat atas ko tu???

    Hargailah ilmu itu... itu shj saranan yg aku pasti memang IMPORTANT. Dan praktikkan ilmu yg dipelajari dlm kehidupan.... tak susah.
  • Aidid Mu'addib Ntah... mende yg susahnya nak faham MLM dan skim piramid ni?Dan kalau dapat membantu... bacalah wahai saudara se Islam ku...


  • Kajol Gafc Ya bang, mmg hobi saya menghentam pengamal MLM di mana saja saya jumpa di facebook. Memang puas-hati kalau dapat sorang hari ini tak jadi join LoginFB100hinggit, LembuSMS, Ads4Baks, Bebalstop...etc. Sorang pun jadi la, tak join hari ni. Fuhhh! punya la happy saya, bang! Tak payah 623 orang... sorang jadi la pada saya.

    Betul, satu sen saya tak dapat, satu MLM pun saya tak join... saja2 saya menghabiskan masa lapang saya berdepan dengan iMac saya ni... mengejar pengamal MLM yg tegar di facebook. Kalau saya dapat belasah... kepuasannya mmg tak terkira. Kalau dapat educate sorang pengamal MLM, dan dia dah ada knowledge skim piramid yg sebelumnya dia tak paham (sebab bahana ayat upline dia yg dajjal kenit tu)... maka pengamal MLM itu sudah diberitahu bahawa skim piramidnya itu haram... dan bila nanti kat padang mahshar yg luas, seluas2 padang... dan yg panas, sepanas2 tempat gitu... dan apabila dia ditanya - kenapa ko join skim piramid tu? Tak boleh la dia jawab dia tidak diberitahu, dia tak faham atau whatever alasan yg dia nak bagi!Hari ini saya dah cerita secara ringkas pasal skim piramid pada anda... dan saya hanya menyampaikan mesej ni aje... bukan saya yg gubal undang2 ni. Nanti jawablah sewajarnya, ye...

    Aidid : dr ayat2 kau kat atas tu...hehehehe..tak perlulah aku terangkan hal kau...nak belasah2 org..ni bukan konsep org MLM..tu konsep kau yg dah ketinggalan zaman dan zaman kuno. org mcm kaulah akan menjadi bahaya kepada masyarakat sekeliling. huh..keluarkan statment tak fikir panjang...aiyak...gua mau tido. calo bete bro.
    on Saturday · Report

  • Aidid Mu'addib jadi kita dapat lihat pengamal MLM yg tegar spt di atas... tak payah segan-silu nak cakap.

    MLM dan skim piramid itu adalah kemungkaran yg nyata. Jadi... saya tidak akan berdiam diri bila kemungkaran itu berleluasa di kalangan anak2 Melayu Islam. Saya rela saya sbg seorg Melayu, biarlah mundur.... drpd mereka berperangai seperti yahudi yg mengumpul harta tak kesah duitnya datang drpd mana sekalipun..... ingat anda semua fakta ini? Riba, MLM, skim piramid, pornography... whatever source of money - di situlah yahudi akan melepak.

    Jadi... biarlah aku jadi Melayu Muslim drpd Melayu Yahudi... macam org yg buat skim piramid tu semua. Anda tahukah apa yg saya buat semua ini?

    Inilah JIHAD FISABILILLAH! Musnahkan dan lawanlah kemungkaran di mana sahaja anda jumpa... atau anda juga boleh duduk diam... atau anda juga boleh join kemungkaran tu sbg seorang ahli skim piramid. The choice is yours...

    That guy above has made his choice....
    on Saturday ·

  • Rythm Qi "MLM sistem penjualan berperingkat..bonus juga diterima mengikut berdasarkan peringkat-peringkat dan diwajibkan maintaince untuk dapatkan bonus. pendapatan adakalanya boleh dapat peringkat2 tertentu..dan ada juga yang infiniti..tu sistem asas dalam multilevel marketing. sebelum menjawab haramnya hukum MLM, perlu dikenal pasti apakah MLM sebenarnya..dan apakah jualan lansung..dan apakah networking..dan apakah e commerce..sesudah perkara ini dapat dicapai...barulah disusuli oleh pendapat perundangan...dan hukum syariah terhadapnya.."
    on Saturday · Report

  •  Jutawan Jenal terima kasih kepada pakcik aidid yang meletakkan link blog saya tu... saya dah tukar postnya... jangan panggil saya adik, arwah abah saya pun umur 40 lebih...

    memang saya sedang berjinak-jinak dengan penternakan ni... di rumah, saya ada ayam belanda... tak banyak... 8 ekor je tinggal... mati, hilang dan ada yang dah dijual... kawasan rumah saya kecil, jadi tak boleh nak ternak banyak2... telur tak menjadi sebab masalah hujan, ibu bertelur dalam semak dan biawak... saya juga ada test buat inkubator... saya tak penah belajar pun bab2 wiring ni... alhamdulillah, jadi... walaupun anak mati dalam telur sebab kurang kelembapan... tapi eksperimen saya berjaya... yang tinggal 8 ekor tu dah ada pembeli... sebab raya nak balik kampung, takda sapa nak jaga...

    saya sedang mencari pengedar kawasan dedak keluaran bumiputera, minima order 10tan... RM1050/tan... deposit 60%... pm saya untuk maklumat lanjut... saya juga sedang mencari pembekal ayam kampung ori, dari telur hingga dewasa... sapa yang ada contact, boleh pm sy... segera... untuk stok hari raya cina... last, sapa yang berminat nak ternak ayam belanda, saya ada kenalan untuk bekalkan anak ayam belanda, RM10/ekor... umur 2 minggu... agak kuat untuk survive berbanding anak bawah umur 1 minggu... boleh pm saya juga... potensi pasaran ayam belanda, Rm17/kg... kalo hari raya lagi mahal... saya juga boleh jadi orang tengah untuk sapa2 yang berminat nak ternak itik telur dan ikan air tawar...

    famili saya ada gak meniaga... kedai makan nasik kandar... lokasi, depan masjid kuala ketil, kedah... jemput la singgah... lepas raya baru bukak balik... sekarang mak menjahit je... sedih tol, kalo dah namanya orang melayu meniaga... ada la yang dengki... melayu amat sinonim ngan santau... nak je pijak2 orang yang buat tu... bukan tak kenal, kenal je... meniaga seberang jalan je pun... dengki punya pasal... macam2 dia buat... bagi tak nampak kedai la... nampak kedai tutup la... nampak kedai usang la... antara masalah orang melayu yang kronik dan turun temurun...

    saya ada 2 MLM yang saya join... HPA dan DXN... HPA saya masuk sebab dia murah & produk bumiputera... teringin sangat nak p proram PBC... macam2 boleh belajar tapi tak sempat... DXN saya join sebab ada kerjasama ngan UUM... DXN ada program latihan khas untuk student, sebab tu saya tertarik... nanti ada perbincangan dengan leader luar negara melalui skype tak pun ym... saya tak tau sangat pasal pelan dia... tapi saya tau sket pasal produk dia... RG & GL... untuk ganoterapi... konsep ganoterapi, badan kita adalah doktor yang terbaik... RG singkir toksin, GL seimbangkan sistem badan...

    saya juga join program keusahawanan di UUM, sebagai persediaan saya bila keluar nanti...

    ikut la otai2 anti-MLM nak hentam ke apa ke, saya join HPA & DXN ada motif saya sendiri... saya hanya keluarkan RM30 untuk HPA dan RM23 untuk DXN, dan saya berpeluang untuk menimba ilmu yang harganya lebih mahal daripada tu... topic discusion ni pun akan saya jadikan rujukan di masa akan datang...

    link duit-raya.com tu, saya hanya join untuk try & error... ada benda yang saya dapat dan bermanfaat untuk kegunaan masa hadapan...

    saya cuba untuk guna perkataan penuh... terima kasih kepada pakcik aidid untuk maklumat yang bermanfaat, postkan link blog saya... saya dah save dah note tu, boleh buat rujukan nanti... saya akan mulakan bisnes saya ngan nama Jenal Enterprise

    jemput la lawat blog saya... kosong je... tak sempat nak buh isi2 nya...http://jenalenterprise.blogpsot.com/... daftar la HPA & support la produk keluaran bumiputera...

  •  Kajol Gafc Aidid : kau tak fhm2 lg ke maksud aku? Sistem piramid tu sistem yahudi je ker? satu kesalahan ke? kau faham maksud piramid tak bro? kalau kau tgk diet pemakanan yg ada (bentuk piramid) tu sistem pemakanan YAHUDI juga ke bro? bro, sistem piramid tak ada masalah lah bro.yg salah individu.... kau org yg anti-MLM mmg tak mahu terima statment yg aku berikan....tp tu hakikat yang sebenar. kat dalam dunia ni semua sistem piramid bro....ayam, itik, manusia, tumbuh2han.tu semua piramid bro...yg penting penciptanya tetap SATU!!! kau anti piramid sistem dan suka2 ckp org MLM mengamalkan sistem YAHUDI, tu satu statment tak tahu cerminkan diri sendiri bro. tanpa ibu bapa , blm tentu kau ada..itu juga piramid sistem bro. sistem YAHUDI jugak ker mcm tu??? mcm aku ckp tadi, sistem piramid bukan masalah bro, yg bermasalah individu....aku ambil contoh, budak mengedar dadah..dia mengedar , salah mak ayah dia ke bro??? semua yg mengedar dadah sebab salah mak ayah dia ker? tak semualah bro.......piramid sistem adalah yg terkukuh bro...ambil contoh bangunan KLCC- PIRAMID, kalau ada gempa bumi, yg mana mendapat effect paling teruk? KLCC @ PIRAMID? KLCC bro. kenyataan.....tp iitu semua di atas kehendak yang MAHA KUASA bro... kau tak boleh suka2 manjatuhkan hukum org yg membuat MLM sebagai penyokong YAHUDI!!! YAHUDI tetap YAHUDI.... PIRAMID tetap PIRAMID. kau tak boleh nak samakan keduanya hanya kerana sistemnya.
    on Saturday · Report

  • Rythm Qi Kajol Fafc : "fakta yang cuba di sampaikan oleh Aidi adalah bukan pyramid, tetapi cara pembayarannya seolah-oleh sistem pyramid. Rythm berpendapat dalam hal ini, Rythm setuju bahawa sistem pembayaran yang mengikut cara seperti pyramid, adalah suatu urusniaga yang mempunyai gharar atau tersembunyi kerana, pendapatan orang-orang bawahan tidak akan dapat menandingi pendapatan org atas atau upline, sedangkan di dalam Syariah, keuntungan dan kerugian adalah ditanggung oleh peniaga. Dalam bab dunia perniagaan konteks ini, terdapat 2 undang-undang yang mengawal iaitu Akta Jualan Lansung, dan Akta Jualan Bebas ( networking e-commerce) tetapi malangnya Akta Networking e commerce tiada di Malaysia kecuali terdapat di sesetengah negara barat. Walau apapun, tanggapan, rythm di sini, mengesyorkan supaya penyelidikan rapi mengenai MLM, e commerce, dan networking, perlu dirungkai dan difahami terlebih dahulu sebelum apa-apa hukum mengenai syariah disabitkan. adakah MLM itu ecommerce, atau e commerce itu MLM? adakah MLM itu neworking, dan adakah networking itu MLM? Islam berkembang dengan cara networking, so, cara ada juga unsur netwroking di dalamnya, perniagaan asalnya dari Saidatina Khadijah, kemudian meluas dan terus meluas. adakah netwroking pada hari ini, Matlamat tidak menghalalkan cara? atau MLM bukan suatuvperniagaan hanya penipuan? pada anti MLM..u all boleh teruskan jadi anti MLM dengan pendirian ilmu, pada anti networking, u all boleh boleh teruskan jadi anti networking dengan ilmu...timbulkan banyak ihtimal atau tanggapan supaya timbul kepelbagaian positiv dan negativ..pro and kontra.." rythm Qi
    on Saturday · Report

  • Aidid Mu'addib Mende yg melalut neh? Lagi aku tulis panjang, lagi byk org sesat rupa nye.Ok... begini.

    1. Skim piramid... vey simple. Tak kesah ada jual barang ke tidak... Ada sponsor cari 2 atau lebih downline, yg mana downline itu pulak jadi sponsor, dan cari 2 atau lebih downline... dan syarat itu ada di duplikasi kpd setiap yg join.... sampai infiniti. Yg mana konsep infiniti itu adalah permainan ayat shj kerana manusia itu finit dan bzns model itu akan crash akhirnya (btw... suatu konsep yg economist yahudi cipta... dia org tak kesah syirik ke, apa ke? Allah itu shj yg eternity & infinity). Ok... tgk bzns masing2... ada unsur itu tidak? Suka hati korang la dak continue atau tidak...

    2. Utk adik jutawan jenal.... umur aku dah sebaya ayah ko dik.

    3. Kajol - Jgn kaitkan atau putar-alam pasal struktur piramid kerajaan atau big corporation atau stuktur piramid kehidupan... itu off-topik jauh sungguh.... dan tak berkenaan langsung. Dan hanya org keliru tentang konsep ekonomi konvensional dan org MLM selalu ungkit... utk menegakkan hujah yg ntah apa2 motifnya. Mulai hari dik, jgn ungkit lagi... it made u sound really stupid and uneducated! Dan jgn melalut pasal yahudi... bangsa yahudi itu adalah bangsa yg paling banyak dibincangkan dlm AlQuran, melebihi org Arab itu sendiri. Ada bersebab tu... tidak kah kamu mengetahui? Yahudi itu mischievous... sanggup lakukan apa saja utk kepentingan diri sendiri... jadi mesej nye: Jgn ikut perangai yahudi. Org Islam itu ada batas dan etika...

    Fahami skim piramid itu secara ringkas seperti yg diterangkan di atas tu pun jadi la... dan jgn jadi org Melayu yg berperanan sbg musuh dlm selimut di kalangan masyarakat itu sendiri... menghentam ekonomi Melayu yg lain, demi poket dia sendiri shj. Itulah amalan kebykan skim piramid yg dalangnya kbykannya orang Melayu jugak, di facebook di kala ini.

    That's it!Kalau aku ada baca komen2 yg menyesatkat macam ajaran Ayah Pin... aku datang lagi utk komen atau terangkan lagi isu perbincangan kita... itu pun apa2 yg aku tau la ye... Kalau aku tak sure nak jawab... aku consult kawan aku sorang prof economics kat UKM. No problemo....
    on Saturday · Delete Post


  • Rythm Qi " pastinya ada perbezaan antara MLM, e-commerce business dan netwroking business...ramai MELAYU yang keliru..dan akhirnya mengharamkan kesemuanya...ramai antara kita beranggapan, "cari-cari orang mesti multilevel, mesti netwroking, mesti e ecommerce, betul??..tanggapan ini adalah satu tanggapan yang salah kerana orang dijadikan sebagai perantaraan antara pembeli dan penjual dan barang yang hendak dijual,dan ia adalah asas muamalah dalam islam..malangnya..org kita ni..cari orang? confrim MLM...confirm netwroking, confirm e commerce, akhirnya..mengharamkan kesemua, mengharamkan perlu dengan ilmu dan hujjah.., kita tidak boleh menyatakan sedemikian, kerana bukan disebabkan orang maka muamalah ekonomi itu jadi haram, tapi disebabkan system...bagi Rythm, kesemua MLM itu networking, dan tidak semua networking itu MLM kerana plan pemasaran bagi setiap syarikat yang ada amat amat berbeza...selain dari itu, harga jualan sesuatu product perlu di ambil kira. adakah masuk akal sekiranya product itu dijual dengan satu harga yang jauh lebih mahal dari harga a'di atau harga asal?...inilah yang diperbincangkan oleh para ulamak...pada rythm, networking business e-commerce adalah salah satu daripada jenis2 business di dunia, dan ianya memerlukan orang, sebagai muamalah untuk meluaskan pasaran tanpa menzalimi sesiapa yang melakukan urusan tersebut...conclution is..jangan main sabit haram MLM, jangan nilai sesuatu itu dari CARI-CARI orang, jangan nilai...JUAL barang..kerana keputusan dari nilaian itu adalah sesat...kerana orang, penjualan barang, dan keuntungan adalah asas mualamah syariah. cuma caranya perlu diperbahaskan. sentengnya akal manusia jika menilai sesuatu dari sudut yang kecil..tanpa melihat kepada suatu yg lebih besar...networking e commerce bermula dengan 2 orang, dan dia akan tersebar di merata dunia, dan hasilnya tiada sekatan..dan tiada tepu berlaku..kerana hari demi hari akan lahir manusia..."




  • KOMEN MLM YG KONVENSIANAL DAN BOLEH DITERIMA SYARIAH (sila rujuk nota satu lagi pasal skim piramid)

  • Jutawan Jenal yeke pakcik aidid? dok search pasal hukum MLM tadi. dah sampai tahap threshold dah kepala. gambar2 pun saya dah tengok. tapi tak baca lagi. nak mintak pendapat pakcik aidid, DXN ok tak? masuk kategori mana?
    on Sunday · Report

  • Aidid Mu'addib They're doing the same thing like every other MLM companies in Malaysia. MLM... Malaysia's favorite type of business.... almost.Sebijik macam Avail, Cosway, Amway, Zhulian, Hai-O, e-Dymium, HPA dll... The products are also almost the same... healthfood that no doctor will recommend, water filter that cost astronomical, cosmetic products that u can get cheaper in the supermarkets... And the bzns model is also almost the same...


    And the MLM bzns model will definitely lulus berdasarkan AJL 1993...Tapi adakah lulus syarak...? Ha! That's the question for muslim bznsmen!

    But anyway... I wouldn't join those MLMs... becos.... spt yg saya dah beritahu sebelum ini, bzns model semua company tu akan mengayakan org teratas sekali dlm hieraki syarikat. If u'r comfortable wih that... go ahead. It's like u get 100K sales... so are all those 100 other salesmen that join with you... so each salesmen will get maybe 20K profit... but your big-boss gets 1 million. You sure are happy with your 20K... but that towkay is driving a 525i that he paid 398K cash, no interest... from all your titik-peluh.

    Again... if you're comfortable with that. Go ahead....


  • Jutawan Jenal owh... thanks for the information... by the way, can you get for me some links to economic experts opinion on MLM? i can't get any... i would like to read about their opinions...
    on Sunday ·

  • Rythm Qi aidid : i agree MLM with PYRAMID SYSTEM - haram...ground of judgement amat simple..sebab, ia boleh menganiaya orang bawahan...hal ini terjadi apabila bonus boleh di dapati sekiranya, hanya sebelah network sahaja bergerak dan networkers tidak boleh menandingi upline, dengan kata lain, netwokers bukanlah secara mutlak menentukan keuntungan sedangkan asasnya, perniagaan yang berteraskan syariah, peniaga adalah menanggung risiko untung dan rugi dalam sesuatu perniagaan. so? MLM yang menjalankan perniagaan dengan bonus berperingkat boleh dikategorikan sebagai HARAM, bukan atas illah cari-cari orang. Cari-cari orang bukan sebab utama pengharaman, kerana keperluan muamalah sesama manusia secara mu'awadhah adalah satu kemestian dalam mana-mana business. keuntungan daripada pelanggan yang membeli adalah hak kepada peniaga cuma kadar keuntungan sahaja mestilah berpatutan yang tidak melebihi 50 peratus, mengikut sesetengah pendapat ahli feqah.

    Networking dan e commerce pula tidak semestinya tergolong dalam MLM..company yang menjalankan networking dan e commerce dengan mematuhi kaedah-kaedah syariah adalah diharuskan. Islam ini terlalu jumud jika menfokuskan, ruang perniagaan konvensional sahaja, tetapi Islam itu mesti diluaskan, kerana zaman global kini, manusia lebih terdedah kepada dunia tanpa sepadan atau dalam erti kata lain, dunia internet dan jaringan. Kaedah netwroking dan e commerce, adalah hanya memerlukan beberapa orang sebagai langkah mula melakukan urusan perniagaan. Product hanya di dapati melalui internet, dan urusan jual beli serta urusan akad melalui dokumentasi adalah seratus peratus melalui internet. apabila sebilangan manusia melakukan perniagaan ini, atas usaha mempromosi, memberi latihan, memberi motivasi, maka, ianya akan berkembang, dan terus berkembang. contoh, awalnya bermula dari 2 orang, dan akhirnya berkembang kepada 1000 ke 2000 orang di mana ianya hasil daripada 2 orang awal tadi. Cara pembayaran netwroking dan e commerce tidak diberi secara berperingkat atau melalui proses maintaince ianya diberi berdasarkan, hasil penjualan product daripada sebuah company. maka profit sharing daripada company di agihkan kepada netwokers2 tadi. dalam hal ini, rythm berpendapat, MLM yang menjalankan sistem pyramid serta wajib melakukan maintaince untuk capai keuntungan adalah sesuatu yang meragukan dari sudut syarak. walaubagaimanapun, networking dan e commerce company, yang sah di sisi undang-undang masih diterima pakai, dan harus bermuamalah dengannya..so? cari-cari orang bukan illah atau sebab pengharaman, tetapi sistem yang menjadi haram, sila rujuk USUL FEQH dalam kitab AL WAJIZ dalam SIGHAH NAHYU..iaitu bentuk2 larangan dalam ISLAM....Jadikan Islam itu luas iaitu tidak hanya menilai, konvensional sahaja yang halal...networking dan e-commerce juga bentuk dari bentuk2 perniagaan dalam dunia hari ini. kaedah FEqh menyatakan, sekiranya berlalunya masa, maka bertukarlah hukum..inilah yang dibawa oleh IMAM AS-SHAFIE apabila qaul jadidnya di mesir di terima pakai, dari qaul qadimnya..." Raise Yourself To Help Mankind"
    on Sunday · Report

  • Rythm Qi Rythm tertarik dengan ada kenyataan awal dalam forum ini, iaitu menyatakan, HARAM mengambil komisyen di atas orang yang berada jauh di bawah, yang tidak dikenalinya. fakta ini seharusnya dibuka dengan lebih jelas iaitu, antara alasannya, tiada urusan akad berlaku lagi apabila penjualan berlaku kepada orang-orang yang jauh di bawah. bagaimanakah situasinya, jika terdapatnya dokumentasi yang jelas, yang sekali gus membawa maksud akad orang atasan kepada kesmua orang-orang bawahan dan bakal networkers? adakah hukumnya HARAM juga jika ianya jelas? perkara ini, berlaku juga pada dunia networking dan e commerce pada hari ini....so? sekiranya ia masihg lagi haram...bagaimana kedudukan pencipta lampu? pencipta sardin? die juga menerima komisyen di atas pembeli yang tidak dikenalinya..di sini ada 1 kesimpulan, semua MLM itu networking, dan tidak semua networking itu MLM...cara pembyaran bonus kepada ahli tulin networkers tidak HARAM sepertimana yang di war-war kan. Walaubagaimanapun, Rythm tetap akur mengenai pendirian FATWA, menyatakan, MLM yang memberi ganjaran yang berperingkat secara PYRAMID SYSTEM adalah HARAM..buat ahli networkers, dan e commerce business yang bersama dengan company yang hebat...hukum bermuamalah adalah HARUS

  • Nabi melarang satu aqad dalam 2 jual-beli seperti dalam hadithnya... sila lihat teks penuh di website Ustaz Zaharuddin...

    <>

    Aiya! bertempik dia gembira macam org baru keluar hutan, sebab ada org yg kasi komen yg menyokong bzns yg ntah mana satu dia join... and missed the point of our discussion here... altogether. My most important issue... ok, isu terpenting saya adalah... sebagai bznsmen, sebagai org Islam... pastikan tiada penganiayaan di dalam jual-beli dalam perniagaan anda. Ada kesah ke SSM, KPDNKK, PPIM.... masjlis fatwa sekalipun.... kalau dia orang cakap harus dan ok, tapi pengamal bzns itu, tahu yg bzns nya ada penganiayaan di peringkat bawahan.... u think u can escape from your responsibility? U think Allah do not know what you do?Dan dalam sebok kamu memutar-belitkan statement dan sekaligus pemikiran masing2 utk menghalalkan bzns model yg kamu ceburi... U think Allah do not know?

    Itulah gunanya ilmu dan perbincangan yg waras dan penuh kefahaman.... supaya kita sendiri tak brainwash pemikiran kita sendiri utk membenarkan apa yg tak dibenarkan... oh byk berlaku tu di dalam masyarakat kita.... sebab duit dah masuk poket ni, tak best la kalau fikir yg bukan2..... kan? kan?
    18 hours ago · Delete Post

  • Jutawan Jenal apa pendapat pakar ekonomi Islam mengenai MLM?
    16 hours ago · Report

  •  Aidid Mu'addib Kita ni kan kat tgh2 forum pakar ekonomi Islam.... byk info yg saya tulis tu datang dari sini jugak...

    16 hours ago · Delete Post

  • Jutawan Jenal owh.... wokeh... pendapat pakar ekonomi konvesional ada tak? pakar ekonomi barat yang menentang MLM ada tak?
    16 hours ago · Report

  • Aidid Mu'addib Terlalu banyak... google sahaja sesuka hati anda....
     This one is quite concise and have numerous links to US govt and NGOs:http://www.consumerfraudreporting.org/MLM.php


  • Kajol Gafc Memang perbincangan skim piramid dan MLM bagai tidak dapat dipisahkan… perdebatan ini tidak akan berakhir walaupun ianya telah bertahun dibahaskan.

    Saya juga tak merasakan yang topik ini akan kurang diperkatakan di masa akan datang. Kalau tak percaya, simpan e-mel ini dan baca sekali lagi 2 atau 3 tahun akan datang, dan lihatlah di pelbagai forum yang membincangkan perniagaan sebegini.

    Jadi, betulkan MLM itu ialah sebuah skim piramid?

    Sebelum saya jawab soalan ini, biar saya berikan 3 senario di bawah:

    1. Sebuah kerajaan mempunyai seorang presiden atau perdana menteri, diikuti oleh beberapa menteri… dan wakil-wakil rakyat lain, ketua daerah dan sebagainya.

    Cuba perhatikan…

    Adakah jumlah perdana menteri lebih ramai dari menteri? Bagaimana pula jumlah menteri berbanding wakil rakyat… dan jumlah… anda tahu selebihnya bukan?

    2. Sebuah syarikat mempunyai seorang CEO atau presiden, diikuti dengan naib presiden, direktor, pengurus dan lain-lainnya.

    Berapa ramaikah bilangan direktor jika dibandingkan dengan jumlah pengurus?

    Sudah tentulah jumlah direktor lebih rendah dari jumlah bilangan pengurus.

    Bagaimana pula gaji presiden berbanding gaji seorang pengurus? Bolehkah seorang pengurus mempunyai gaji setinggi gaji pesiden? Tentu kucar-kacir pengurusan syarikat ini jika gaji presiden (orang paling tinggi dalam piramid) lebih rendah daripada gaji seorang pengurus.

    3. Sebuah organisasi MLM mempunyai pemimpin yang mempunyai lebih ramai orang di bawah beliau dengan pelbagai pangkat yang lebih rendah. Beliau mendapat lebih banyak pendapatan daripada orang lain.

    Walau bagaimana pun, tidak mustahil orang di bawah beliau menjadi lebih bagus dan menyamai atau mendapat lebih banyak pendapatan daripada beliau pada suatu hari nanti. Semuanya bergantung kepada usaha mereka membina sebuah piramid yang besar.

    Jadi, apakah kesimpulan yang hendak saya buat di sini?

    Senario manakah lebih adil?

    Jangan anda tersalah anggap yang sesebuah organisasi piramid itu adalah menyalahi di sisi undang-undang. Yang salahnya ialah skim cepat kaya yang menggunakan piramid untuk menindas orang bawahan.

    Sebenarnya, organisasi yang berbentuk piramid adalah sebuah organisasi yang kukuh. Jika tidak, sebuah negara mungkin akan tumbang. Ekonomi negara akan ke belakang, dan orang akan terus gagal di dalam bisnes.

    Masalah piramid dan MLM sepatutnya difahami dengan betul… dan bukannya mengambil kesimpulan yang MLM adalah sebuah piramid yang menyalahi undang-undang.

    Jadi, betulkan MLM itu sebuah piramid?

    Ya, MLM ialah sebuah piramid tetapi tidak semestinya skim piramid atau skim cepat kaya yang menyalahi undang-undang. Kerajaan kita juga berbentuk piramid, syarikat swasta dan kerajaan juga berbentuk piramid. Mungkin keluarga anda juga berbentuk piramid.

    bosan pula aku menaip secara formal mcm ni sebab nak fhmkan si aidid tu.
  • Kajol Gafc yg mana membuat sistem MLM, ini bukan masalah kayakan org atas, ini masalah keyakinan diri. kalau tak yakin boleh berjaya, jgn lah pandai2 nak invest. bila dah invest, keyakinan diri down, nak di salahkan MLM pula? adil ke mcm tu? baca balik syarat2 sah perniagaan di atas yg aku berikan tu.
    11 hours ago · Report

  • Aidid Mu'addib Mamat Kajol ni ntah... Tak baca tulisan org lain ke dek, terus cekau keluar konklusi... dek Kejol... tgk balik page 4 topik yg ini jugak...

    <♥. Kajol - Jgn kaitkan atau putar-alam pasal struktur piramid kerajaan atau big corporation atau stuktur piramid kehidupan... itu off-topik jauh sungguh.... dan tak berkenaan langsung. Dan hanya org keliru tentang konsep ekonomi konvensional dan org MLM selalu ungkit... utk menegakkan hujah yg ntah apa2 motifnya. Mulai hari dik, jgn ungkit lagi... it made u sound really stupid and uneducated!>>

    Saya dah beritahu isu piramid ni 2-3 hari lepas. Isunya "skim piramid".... bukan struktur organisasi bentuk piramid!!!!!!!!Lepas tu boleh tulis: "bosan pula aku menaip secara formal mcm ni sebab nak fhmkan si aidid tu." Aiya! Ini macam punya org pun ada ka? Patut la org Melayu suka buat MLM... PEBERET!!!Yes... dek, MLM itu mmg piramid. Kalau tak piramid, macamana towkay besar nak untung? Dan... Yes... masalah utama join MLM itu, pada saya...adalah keuntungan towkay dan tali-barutnya yg tak setimpal dgn keje2 org bawahan. Macam parasite gitu... seseorang bukan perlu cekap kerja pun, janji join sistem bzns tu lebih awal drpd org lain. Mesti KAYA beb! Mungkin jugak ya, Kejol itu adalah seorang org atasan (atau berhasrat dan berangan2 utk jadi tali-barut CEO, atau memang nak jadi CEO yg jadi mastermind)... jadi dia sungguh2 la copy-paste apa saja yg dia dapat utk memutar-alam statemnet kasi org keliru. Dah berjela saya terangkan... tiba2 org macam Kejol datang. Dah kena repeat balik dah.................

    Dey... cuba tulis sebijik2 yg keluar drpd pemikiran sendiri... yg asalnya datang drpd pemahaman subjek ekonomi yg dipelajari... gitu. Jgn copy-paste org lain punya karya... dan tak faham pulak apa yg di copy-paste kan tu. Info nya dah ada kat esei yg ko copy-paste tu...

    Nah... hari ni saya buat 2 flyer baru utk disebarkan kat anak-bangsa ku.


    10 hours ago · Delete Post

  • Rythm Qi Rythm: jangan panjang lebarkan komen..cuba ringkaskan..hasil dari bacaan semua komen-komen, masing-masing perlu akur, bahwa sistem bayaran secara pyramid dan bayaran secara berperingkat adalah HARAM tambahan pula tidak mendapat pengesahan dan kelulusan dari mana-mana badan atau akta di negara.

    cume perlu rythm ingatkan kepada mana-mana yang nak komen, termasuk ahli bijak pandai ekonomi, hendaklah meliha ekonomi ini kepada suatu yang lebih luas kerana islam itu amat luas. apabila MLM pyramid dan ada jawapan fatawa pengharamannya, kita ni terus..memberi jawapan kepada semua networking dan e commerce dan segala bentuk perniagaan internet adalah HARAM. ini adalah suatu jalan yang tidak betul. bagi rythm, masih ada company dan system networking e commerce yang kukuh dan besar yang mendapat pengiktirafan dunia dan kerajaan sendiri, termasuk ianya tidak bercanggah lansung dari hukum syarak.

    MLM PYRAMID dah tahu haram..jangan kupas lagi,,sebab buang masa.
    10 hours ago · Report

  • Mohd Ridhuan Embong di sini ada yang mengulas ikut fakta,ikut pengalaman,ikut emosi,ikut mantik,ikut hukum,ikut akal,ikut perumpamaan..siap dengan kinayah..ikut sedap mulut,sedap hati pun ada juga....ermm..mcm nak bergaduh pun ada...saya sedang ikuti perkembangan ilmu ini...yg baik jadikan pngajaran dan ilmu,sampaikan kpd yg lain...yg xbaik pun ambil sebagai peringatan..dan sampaikan juga kpd yg lain..nak mengulas panjang xpandai dan xsempat...kalau berjumpa seronok cerita panjang sampai sahur :-)..yg cool bagi pandangan amat di respect...mcm ust zaharuddin..cool je...semoga diskusi ini memberi manfaat kpd bangsa,agama dan ekonomi kita semua... waallahuaklam...terawihhhh dulu...
    7 hours ago · Report

  • Aidid Mu'addib En Rythm... skim piramid itu HARAM... TQ... saya akur.Anything in the grey areas is the problem for muslim bznsmen... so, mintak2 bukakan pintu hidayah... learn all areas of commerce, so we get a better understanding, and we can do bzns dgn cara 100% HALAL... insyaAllah.

    7 hours ago · Delete Post

  • Mohd Ridhuan Embong becos I've seen a lot of people got burned in this kind of bzns amongst my peers and those below me... and I was really angry about our state of society!). Allah protect us all...***aidid,saya kagum dgn tujuan anda untuk menyedarkan org kita agar tidak tertipu dan tidak menipu.....segala niat kita Allah tahu..insya Allah akan dipermudahkannya...bersama perangi SKIM2 YANG MEROSAKKAN EKONOMI UMMAH..
    about an hour ago · Report

  • Mohd Ridhuan Embong MLM/networking marketing yang xbetul/salah/haram/penipu/sistem yahudi...atau pengasas~pengamal MLM/network marketing yang xbetul/salah/haram/penipu/jahat mcm yahudi..errmmm yg mana satu.... boleh tolong saudara2 yang mahir kupas dari sudut ini dari pengetahuan ilmiah atau pgalaman masing2..

    sebagai contoh utk mudah fahamlah... "Islam itu indah,cantik ....tapi yg menjadikan islam itu jelek di mata org bukan islam adalah kerana penganutnya sendiri...org Islam sendiri yg merosakkannya...hingga Islam dianggap jumud,ketinggalan,pengganas,exterimis dan mcm2... (sekadar contoh pbandingan)***boleh sama2 kupas dgn penuh harmoni,sambil kontrol macho lah.. ;-)
    about an hour ago · Report

  •  Rythm Qi Aidid: u r brilliant! tidak berdebat, tidak berhujah, cuma memberikan pandangan berdasarkan ilmu. pada rythm, luaskan pandangan ekonomi dengan pandangan yang lebih global berdasarkan perundangan dan hukum syarak. Syariah mengatur segalanya dengan baik, bermula dengan akad, khiyar dan sebagainya. kepada MLM pyramid system, terutama yang masih bergiat aktiv tanpa diketahui dengan jelas kedudukan company nya serta product yang dipasarkan, harap dapat di ambil perhatian.

    pada pengamatan rythm, masih ada setengah2 company netwroking ecommerce yang berdaftar dan di<><><><><>

    http://www.facebook.com/pages/Koleksi-Maklumat-anti-MLM-Skim-Piramid-oleh-Aidid-Muaddib/156116464408971


Tiada ulasan:

Catat Ulasan