Pengikut

Isnin, 31 Januari 2011

AWAS!! phising from email

Pernah tak korang dapat email dlm inbox korang yg mengatakan “Please update your Maybank2u online  details” la..”please review your account” apa2 la..pastu dlm email tu menyuruh korang utk klik satu link & bila korang klik link tersebut, korang dibawa ke web page yg sejibik sebijik macam login Maybank2u yg betul punye?

Awas! kalau korang pernah login sebelum ni dari link yg diklik dr email, bermakna korang mungkin adalah mangsa phishing website iaitu laman web yg ditiru sebijik nampak sama (pd luaran) dgn yg asal bertujuan untuk mencuri username & password akaun Maybank2u korang.

So, lain kali kalau dapt emel yg berbau scam seperti ini, korang selidik dulu: first korang check pada bahagian “From” & kedua cek pada bahagian “Repy-To”..jika betul kedua2 ini mestilah dari apa2@maybank2u.com.my.  Jika tidak, korang pasti akan dapat lihat penipuan besar penghantar email tu sebagai contohnya dkt “Reply-To” mesti adalah email yg tidal berkaitan langsung dgn maybank2u, contohnya seperti yg aku terima beberapa hari lepas:

ini Email Phishing

from: account@maybank2u.com.my
reply-to ___@___security.com
to”xxxxx@gmail.com”
dateWed, Nov 10, 2010 at 7:13 AM
subjectMaybank2u.com Account Update Infomation
hide details 7:13 AM (19 hours ago)
Images are not displayed.
Display images below – Always display images from account@maybank2u.com.my

Dear Valued Customer,
Maybank security systems detected a serious (PR2) security problem in maybank server and Currently been updated. Your account must be updated for
accept a new maybank interface.and will be stricted due to several invalid login attempts from an unauthorized third-party. Your immediate
attention is required to Update your account. Please be informed that your account will be temporarily closed if not update now..
Update with Link Below

click on url or just copy and paste the url address
Link/Website penipu Maybank

Kesimpulannya, korang kenalah berwaspada & berhati2 jika menerima email yg bertajuk “Please Update Your Bank Account” ke apa2 jelah yg lebih kurang tu…sebabnya korang mungkin akan menjadi mangsa seterusnya hacker yg menggunakan teknik laman web ‘Phishing’ ni..atau laman web tiruan ni…

Dan perlu ingat jangan sesekali login ke online bank account korang melalui klik dari link email korang ok! Kalau tak, sia2 sajalah duit korang kumpul dari bisnes internet dsb kan? Dan jika korang menerima email2 seperti itu, jangan jugak korang berdiam diri & delete je..tapi korang boleh membantu pihak bank utk melawan/mengatasi jenayah ini seperti jika Maybank, korang boleh laporkan email2 atau laman2 web penipu ini, mungkin korang boleh rujuk pd laman web rasmi bank tersebut ye.

Akhir kata, beringat2lah sebelum kena, prevention is better than cure ye tak! jmpa lagi....

Tiada ulasan:

Catat Ulasan