Pengikut

Isnin, 31 Januari 2011

TIPU: Perniagaan Internet, MLM & Kutu Pintar

Baru-baru ini dunia perniagaan internet ,cari duit & buat duit dari internet gempar lagi apabila skim MLM cepat kaya internet seperti KutuPintar telah diharamkan kerana sistemnya berunsurkan penipuan duit (scam MLM). Kosmo 29 March lalu menyiarkan berita mengenai skim KutuPintar bertajuk “Empat syarikatkutu pintar dipantau”… Sememangnya pada pandangan saya, KutuPintar ni memang sesuai dgn namanya kerana ia memang pintar menipu individu-individu yg tidak berapa pintar yg ingin cepat kaya.
ANTARA laman web syarikat haram yang memanipulasi wang pos menerusi skim kutu pintar.
Dahulu semua hampir kesemua tokey Skim Cepat Kaya adalah bukan melayu.tetapi sekarang dah banyak berubah...
Melayu pun boleh jadi admin,founder atau ‘tokey’ skim MLM ini adalah dari kalangan melayu sendiri…memang betullah, ‘Melayu Boleh’ kot…sampai sanggup menipu orang dengan cara mcm ni…nauzubillah.
Tanya sama irfan khairi.???
KUALA LUMPUR – Empat syarikat haram dikesan menjalankan aktiviti memanipulasi wang pos secara aktif melalui Internet atau dikenali sebagai kutu pintar bagi memperdaya orang ramai di seluruh negara.
Satu daripada syarikat itu mula beroperasi sejak Mac tahun lalu dan sehingga Mac tahun ini, ia telah berjaya mengutip RM33 juta daripada lebih 30,000 ahlinya.
Perkara itu didedahkan oleh Pengarah Kanan Penguatkuasaan, Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM), Muhd. Redzuan Abdullah kepada Kosmo! semalam.
“SSM sedang mengadakan siasatan terhadap salah satu penganjur skim ini manakala tiga lagi masih dalam proses pemantauan untuk melihat operasi dan siapa yang terlibat.
“Kami juga sedang merekodkan kenyataan daripada syarikat ini sejak tiga minggu lalu untuk mengumpul bukti sebelum membuat pendakwaan terhadap penganjur terbabit,” katanya.
Menurut Redzuan, skim itu didapati melakukan kesalahan menguruskan perniagaan wang kutu tanpa lesen dan boleh didakwa di bawah Seksyen 3, Akta (Larangan) Kumpulan Wang Kutu 1971.
Jika sabit kesalahan, tertuduh boleh dipenjara tiga tahun atau denda tidak melebihi RM5,000.
Persoalanya ??
Satu daripada syarikat itu mula beroperasi sejak Mac tahun lalu dan sehingga Mac tahun ini, ia telah berjaya mengutip RM33 juta daripada lebih 30,000 ahlinya.
Yang Hairanya!!
Jika sabit kesalahan, tertuduh boleh dipenjara tiga tahun atau denda tidak melebihi RM5,000!!

Info KutuPintar yg agak pintar & licik menipu mangsanya yg tamak & ingin cepat kaya
Kaedah penipuan KutuPintar MLM internet
so, apakah respon pembaca2 semua terhadap skim MLM internet mcm ni? Saya rasa,ada bersepah lagi skim MLM ‘copy paste’ sebijik mcm ni dlm internet,hanya menunggu masa untuk menjerat insan-insan yg ingin cepat kaya je…saya berharap post kali ni dapat membuka mata & hati pembaca-pembaca semua untuk berfikir dahulu sebelum menyertai skim2 MLM internet sebegini…
info tambahan: laman web KutuOnline.com sekarang dah di’redirect’ ke laman web dinars2u.com pulak..ape kes ye…wallahualam…nampaknye mcm bayang2 KutuOnline je…ingat saudara saudari semua, berhati2 sebelum tertipu ok! Jangan kerana nak cepat kaya, habis duit simpanan dipakai utk sertai skim2 MLM macam ni…jumpa lagi dalam post yg akan datang bertajuk “Kata-kata hikmah perniagaan MLM internet”

Sila Share....

Tiada ulasan:

Catat Ulasan