Pengikut

Isnin, 28 Februari 2011

PENIPUAN :Pembeli rumah Bukit Merah Lake Town Resort Ditipu oleh Pemaju,MK LAND & SEGI OBJEKTIF SDN BHD??


by SAY NO to MLM on Monday, 28 February 2011 at 23:55

Bukit Merah Laketown Resort Timeshare package for sale 

Developer: MK LAND & SEGI OBJEKTIF SDN BHD
Purchaser of this package will own Unit No. A902 Suria Laketown, Bukit Merah Laketown - RM299,000.00 or nearest offer. Just Ready March 2006.
Through the Guaranteed Rental Return (GRR) Agreement, Segi Objektif (M) Sdn Bhd (a member of the MK Land group of Companies), will pay the unit owner a 8% GRR for the unit which is handed over to them to sell. 
The GRR amount is RM 1,200 monthly, which can be used to off-set any bank loan (if he buyer takes a bank loan to purchase the property). E.g. Our bank repayment was only RM1,184 per month.
The operator is Segi Objektif (M) Sdn Bhd, a member of MK Land group of companies. On top of the GRR, owner will also get a 14-day free stay every year during the GRR period.
For a description of the Suria Laketown and better explanation of the GRR plan.Please visit Lake Town Resort
sekeluarga kena tipu
My story..
Bukit Merah Lake Town Resort yang dibina oleh MK LAND dan anak syarikatnya SEGI OBJEKTIF SDN. BHD. telah menipu lebih 600 pembeli service apartment dengan membina bangunan haram diatas tanah milik Kerajaan Negeri Perak yang tidak boleh dijual kepada sesiapa. Pejabat Tanah Perak juga terlibat sama dalam penipuan tersebut dengan mengutip cukai ke atas pembeli-pembeli. Terlibat sama dalam penipuan ini adalah AmBank, CIMB dan lain-lain bank dengan mengutip wang pinjaman perumahan dengan pembeli rumah.

Bagaimana sebidang tanah yang dimiliki oleh Kerajaan Negeri Perak boleh dibeli & dibina penempatan haram oleh MK LAND? SPRM harus segera menyiasat perkara ini sebelum ianya menjadi isu politik. TAN Sri Mustapha Kamal Abu Bakar adalah Pengerusi Eksekutif, MK Land Holdings Berhad ini dahulu perlu bertangungjawab menipu rakyat khususnya org melayu yang kebanyakan adalah pembeli. Kononya Pembeli akan mendapat keuntungan melalui skim sewa beli resort (Suria Apartment bkt.Merah Lake Town )  developer janji certain amount dari harga jualan.

cth developer akan bg 8% setahun hasil dari sewaan dalam bentuk GRR. dalam tempoh 3 tahun tahun. kalau beli rm200k, 8% dah rm16k setahun..rm1500 mcm tu sebulan…wooww…tp sila lah kira dulu installement bulan2 berapa.  Jenis resort memang mahal... beli rumah Service Apartment  Rm300,000.00 bayaran ansuran bulanan Rm1600.00.
Sekarang banyak hartanah-rumah,apartment di Bukit Merah kebanyakan telah dilelong.... Harga pun jatuh sehingga Rm180,000.00 memang gila laaa... akhirnya pembeli terpaksa menangung Hutang. kerana ? penipuan Mustapha & MK Land.


Aduan: 
Aku juga telah tertipu dengan mereka..Hingg kini tiada keuntungan yang diperolehi. Aku telah membeli 1 unit LTSA pada awal tahun 2002 yang lalu. 3 Tahuin pertama GRR di bayar tapi tue pun selalu lambat. Aku terpaksa dahulukan gaji aku hendak membayarnya.. Janji jurujual memang menarik kononnya boleh dapat 1k-3k selepas 3 tahun...semua tue hampes belaka...Janji Kosong Aje!!! Memang penipu...Lepas 3 tahun di bayar GRR RM150 jer...Itu pun lambat bayar...Ramai yang telah ditipu mereka..Aku sebarkan maklumat nie bukan suka-suka tapi adalah realiti yang terpaksa aku tanggung beberapa tahun nie. Aku terpaksa membayar instalment bank sebanyak RM650 sebulan sehingga kini. Instalment habis masa umur aku 55 tahun...Cuba bayangkan berapa puluh tahun lagi aku terpaksa bayar hutang dengan bank dan apartment tue dah jadi hampeh...Nak duduk hanya 14 hari jer. Kalau cuti sekolah tak boleh...Kata untung banyak tapi semuanya penipu...Rasanya ada 1000 pembeli yang telah tertipu..Tapi manakah mereka...Kenapa sehingga kini tiada tindakkan dari kementerian dan perumahan..Kata dah ambil lawyer..Aku dah bayar RM50 untuk kos lawyer tue...Tapi hampeh..So pada yang ingin nak beli ke nak duduk bukit merah ke korang fikirlah sendiri...

Pembeli Yang Tertipu dengan sikap orang kaya..
Mustapa Kamal kenapa nie...

From: mohd nor affandi To: SahabatInteraktif@yahoogroups.com Sent: Monday, September 

Re: [sim] KOMPLEN : Penipuan licik MKLand Bukit Merah  
Anda lupakan jer lah...... Takkan ada sesiapa yang berani sentuh kompani tu, kebal se kebal kebalnya. Abg saya kena tipu gak, sekarang nie dah black list, tanggung sendiri jer, dah bertahun dah pikul biawak hidup. Tapi bukan kat bukit merah.....kawasan sewaktu dgnnya gak. Anda bersedialah tanggung bala tu. Kalau nak gak, baca "yaasin" jer.

From: samsuri arif To: SIM Sent: Friday, 

Subject: [sim] KOMPLEN : Penipuan licik MKLand Bukit Merah
Salam sejahtera,.. minta laluan tuan mod,. ada sesapa yang tertipu dengan pembelian apartment di Bukit Merah tak?saya mencari kekawan di SIM yang boleh sesama membantu macam mana nak selesaikan masalah penipuan licik oleh pihak developer MKLand di Bukit Merah Lake Town Resort.. loan nama pembeli tapi janji interest charge pihak developer bayar akhirnya dia takbayar nama pembeli kena blacklist dengan bank.. buat report polis pun takjalan bcoz depa ni(developer) lagi power pula...memang naya saja pembeli majoritinya melayu..salesman pula bangsa lain.. so sesapa ada idea mcmana nak solve..tolong bagi pendapat.. tq wassalam

The MK LAND & SEGI OBJEKTIF SDN BHD developer had conned their service apartment as guaranteed investment. At the end, we have to servicing the installment for them. Their payment reduced from RM750 to RM350 after 3 year GRR. Biggest con development project.... Another secret issues is, this area used to be a dumpling ground for radioactive toxic.. so if u pregnant ,Pls dont ever visit this area

More info: 

inilah kondo luas 850k.p berharga dalam rm300K tersangatlah mahal...
Pendapat peribadi aku.
source from blog...
1.kalau nak melabur ke kondo resort ke, apa ke…kalau boleh nie adalah pelaburan rumah yg ke 5,6 ,7 ke 8 anda lahh..bukan ke2,apetah yg pertama.
2.kebanyakan kondo resort nie, harga dijual mmg kaw kaw mahal, dah tuh dah nama resort, so maintenance plak..perghh..mahal nak mampus. kalau mentari court aku tuh rm70-80 sebulan, studio size plak utk condo resort minimum rm250… 
3.kenapa laku walaupon mahal?sebab kebanyakan developer janji certain amount dari harga jualan.cth die akan bg 8% setaun. tapi sila baca clause betul2…adakah 8% setaun nie die bg sampai ko mati, atau pon certain2 tempoh sahaja..let say 5tahun. kalau beli rm300k, 8% dah rm24k setahun..rm2k sebulan…wooww…tp sila lah kira dulu installement bulan2 berapa.
4. SELALUNYA ada special clause, after 5years, SUKAHATI MAK BAPAK NENEK AKU nak bagi berapa..2%..2% lahh ko dapat…3%..3% lah ko dapat…naik 10% setaun? IN UR WET DREAM BRO.
5. kalau dieorg manage…dieorg akan bg duit sama ada every month, quarterly, 2kali setahun, sekali setahun, sekali dalam 2 tahun or bila ko dah kuar parang kat opis dieorg…hehehe…awal2 “perkahwinan”..semua indah yobbb…kentut pon pergi toilet.
6. after 5 tahun, kalau die taknak sambung service…sila buat sendiri..amik booking, kemas bilik, tunggu customer datang (janji kol 3pm,sampai kol 8pm). aircond rosak plakkk..haha..sila repair onthespot or else customer akan buat blogspot semata2 utk kutuk service anda.
7. kalau buat sendiri, kalau dekat ok, kalau jauh, mmg terpaksa harapkan org. kalau ko byk cekadak or tersangat sayang dgn unit ko beli, ko terpaksa pilih2 customer.ada org nak muslim sahaja, ada org nak 2 org jer masuk unit die, takmau 30org masuk 1 studio unit. boleh PASTIKAN?
8. kalau harapkan org, kalau die masukkan org tanpa bgtau ko, ko nak buat apa?
9. kalau buat sendiri@harapkan org…bulan puasa mmg kurang org@kadang2 takde orang langsung…. tp bulan ko kene byr rm2000…hehehe…
10. bila batch2 ko yg beli awal2 (kononnya pantas mencari peluang) dah kuar dari management dan uruskan sendiri..pastu tak dapat uruskan sendiri..pastu kene lelong. sedey jerk bila tgk org beli rumah rm300k korang tuh cuma rm150k sahaja…kalau rm100k? lagi lahhh….hahaha….
11. bila ko jalankan sendiri booking n etc, ko dah kira2 berapa mau sewakan…datang mamat mana ntah..selamba die bg harga murah kaw kaw…terkedu ko…mungkin die bleh bg murah sebab die beli murah.mungkin die bg murah sebab melayu mmg suka lawan harga, sampai kadang2 makan modal(tak macam cina yg control harga).
12. last but not least, buat kira betul2, baca TnC betul2, baca review betul2, borak2 dgn mamat2 yg penah beli condo resort, amik tau pasal rumah.

Info: 14 Negara dah haramkan Kaedah Rawatan SPA -Ikan 'Garra Ruffa' ...



by SAY NO to MLM on Monday, 28 February 2011 at 17:05
ikan-ikan ini akan “memakan” sel-sel kulit yang telah mati
TAPAK kaki anda kering dan mengelupas atau berbau busuk?? heheheheh... Tetapi anda enggan melakukan rawatan kaki di pusat-pusat kecantikan biasa.Mungkin anda inginkan satu alternatif rawatan? Dengan janji menawarkan pengalaman spa yang lain daripada biasa, mungkin rawatan spa ikan adalah jawapannya.??

Bagaimanakah spa ikan ini bermula?
"Sejak berdekad-dekad lamanya, ramai yang mencari rawatan alternatif akan pergi ke negara-negara Eropah Timur seperti Turki, Syria dan Jordan untuk mencuba rawatan Dr. Fish di spa-spa air panas di sana.
"Malah, tabiat pemakanan unik ikan-ikan ini mula ditemui di kawasan air panas yang terletak di Kangal, Turki," ujar Evenlyn sambil memaklumkan populariti rawatan ikan itu mula menyerlah pada tahun 2006.
Pada hari ini, rawatan spa ikan semakin berkembang di beberapa negara Asia seperti Jepun, Korea, China, Singapura dan Malaysia.
"Biasanya, tempat-tempat ini menggunakan salah satu daripada spesies Dr. Fish yang diternak dengan jayanya di Asia dikenali sebagai Garra rufa.
"Garra rufa boleh ditemui di beberapa negara Eropah Timur seperti Turki, Syria dan Jordan,

Kesimpulanya
Kementerian Kesihatan UAE memberi amaran bahawa rawatan kaki/kulit alternatif/kosmetik yang menggunakan ikan seperti yang dipaparkan pada gambar, boleh menyebarkan penyakit bahaya.Akhbar Al Khaleej yang memetik kata-kata Dr Amin Al Amiri, “Penggunaan ikan-ikan sebagai rawatan boleh mendatangkan mudarat kepada orang ramai kerana rawatan ini boleh menyebarkan penyakit termasuk hepatitis dan AIDS/HIV.

”Tambah Dr Amin, “Sesetengah orang mungkin mengalami penyakit berbahaya dan virus pada luka mereka akan mudah dipindahkan kepada orang lain melalui ikan dan air.”Prosedur rawatan yang dibangunkan di Turki ini digunakan untuk merawatkulit termasuklah penyakit psoriasis.Pesakit/orang ramai dikehendaki meletakkan kaki di dalam sebuah kolamkecil yang berisi ikan kecil (ikan garra rufa atau ikan chin chin).Ikan-ikan ini akan “memakan” sel-sel kulit yang telah mati pada kulit pesakit.Untuk makluman, rawatan kaki menggunakan teknik ini diharamkan di 14 buah negeri di Amerika
Penggunaan ikan sebagai rawatan boleh mendatangkan mudarat kepada orang ramai kerana rawatan ini boleh menyebarkan penyakit termasuk hepatitis dan AIDS/HIV.


Rabu, 23 Februari 2011

Pemberitahuan: Syarikat yang tidak lagi dibenarkan mengendalikan kiriman wang

by SAY NO to MLM on Thursday, 17 February 2011 at 12:08

RED TONE
Bank Negara Malaysia ingin memberitahu orang ramai bahawa syarikat-syarikat tersenarai di bawah tidak lagi dibenarkan mengendalikan urusan pengiriman wang:
  1. Redtone Telecommunications Sdn. Bhd.
  2. LBC Remittance Express Sdn. Bhd.
  3. Worldwide Remittance (M) Sdn. Bhd.
  4. PPTKI RemitXpress Sdn. Bhd.
  5. Herald Remittance Sdn. Bhd.
Orang ramai diingatkan supaya tidak membuat kiriman wang melalui syarikat-syarikat di atas kerana terdapat risiko wang kiriman tidak sampai kepada penerima.

Mana-mana individu yang melibatkan diri dengan aktiviti pengubahan wang haram boleh disabit melakukan kesalahan di bawah Akta Pencegahan Pengubahan Wang Haram dan Pencegahan Pembiayaan Keganasan (AMLATFA) 2001, iaitu termasuk penglibatan dalam urusan berkaitan hasil daripada aktiviti haram seperti mengendalikan kiriman wang tanpa kebenaran.

Orang ramai yang berurusan dengan individu-individu yang tidak diberi kebenaran mengendalikan servis kiriman wang akan turut menerima akibat sekiranya wang yang terlibat dibekukan untuk tujuan siasatan di bawah AMLATFA.
Sila klik pautan di bawah untuk mendapatkan senarai Pengendali Kiriman Wang Bukan Bank (Non-bank Remittance Service Providers):
  

REDTONE PLAN

Scam Alert: Teknik penipuan kedai handphone di kaki lima

by SAY NO to MLM on Thursday, 24 February 2011 at 00:29


awas!! aku dah terkena.. akibat terlalu tempted untuk membeli handphone murah dan latest
BlackBerry Torch set baru ditawarkan pada RM 1280!!

hp murah..
lokasi: booth2 jual handphone yang share space dengan peniaga lain dalam satu kedai kt KAJANG
aku lupa dah apa nama kedai tu.. tapi kedai handpone tu share dengan kedai kunci. semua kedai handphone kaki lima tak boleh pakai!!! penipu!! termasuk dalam shopping complex!
cara penipuan yang paling najis jijik penah aku alami betul2 jadi depan muka aku oleh si bangsa mata sepet.
cara dia menipu:-
1) dia cakap mana aku jumpa paling murah, berapa harga
2) dia offer less 70 dari original set sekali dengan posh kulit (aku pun melompat lah!!. murah!). henpon ni memang aku da tau mahal... dalam rm2000
3) lepas setuju aku pun bayar, dia tulis resit tertera handphone model, IMEI nο. dengan memori kad.
4) dia suruh aku sign resit tu.. aku pun pelik? tak fikir panjang.. pasal da dapat henpon baru.. hарру la.. bangang betul aku masa tu.
5) lepas sign , dia teruskan tulis resit tu.. “free music οnƖу″.. aku pun.. hah?? ok fine..
6)ni bermulanya scam haram, dia cocok memori kad aku kat pc dia.. kata nak download lagu.. ok fine..
7)dia pusing volume speaker dia tο thе max hala betul2 depan muka aku..
 apa dia cakap aku tak dengar.. segala mp3, video, gambar2 semua masuk dlm memori kad.
9) dah siap semua, dia bawah henpon aku pegi tah mana2.. aku pun tanya pegi mana? dia kata nak setting kejap 5 minit.. aku pun fine..
10) PALING AKU TERPERANJAT.. ADA BRO KONTRAKTOR SABAHAN ni ambush kedai tu.. kata seller ni penipu lahanat besar.. dah nak gadoh da dorang!.. yang seller tu memang semua muka samseng mafia muda. hancur masa depan kau jadi taik.
11) aku pun menenangkan bro tu yang naik angin, dorang tak jadi gadoh..
12) terkejut aku samseng (seller) tu amik pen, tulis kat resit.. GAMBAR – RM 25, VIDEO RM 25, ANTIVIRUS – RM 100, PROGRAMMING – RM 100.. AKU PUN WATDAFCUK!! mengamuk la aku! (tu la yang terjadi kat bro tu.. dia dah bayar RM 790 untuk phone yang harganya 300.. macam lahanat). aku laks kena bayar RM 1530 untuk release phone tu.
13) mulalah aku bertikam lidah dgn samseng, dah nak panggil polis.. paling aku sedih.. kuli dia ada 2 ekor budak pompuan MELAYU!! turut backup samseng cin. tu.
14)dari 4petang berlarutan sampai 7malam aku ugut samseng tu.. (aku pun takut gak pasal dorang ramai.. kang kena parang leher aku)
15) bos samseng dia datang.. dia nak pujuk2 aku la.. i don give a fck.. nak balik duit aku.. klau tak nak report polis.. sebab da maghrib kan.. aku nak cepat lewat nak solat da.. malas nak fikir panjang.. bos samseng tu bagi balik 100.. aku pun amik dan blah dgn fon baru aku.. kena kencing depan2.. fƖу rm250.. haram jadah mangkuk.!!

NOTE: BEWARE!! BELI DARI AUTHORIZED DEALER OKAY  WALAUPUN HANDPHONE MURAH 50 HIGGET SEKALIPUN.. kalau kena REPORT JE POLIS CEPAT!
sebab aku terlalu sedih.. bila checking2 rasa BB torch secondhand jer...seminggu je aku pakai fon tu.. . tip top macam baru.. aku sedekah kat adik bongsu aku.. kalau terus guna fon tu buat aku teringat balik peristiwa tu..
sekian.. sorry fοr thе bold. saja nak kasi panas topic. beware!

Scam Alert: Anda menang cabutan bertuah Wang tunai sebanyak RM 25 ribu ringgit daripada Power Root Sdn Bhd.




by SAY NO to MLM on Thursday, 24 February 2011 at 00:36
FCUK!! SCAMMER

Pagi tadi saya telah menerima satu sms rambang yang mengatakan saya sudah menang cabutan bertuah Wang tunai sebanyak RM 25 ribu ringgit dariapda Power Root Sdn Bhd.
Berikut adalah text penuh Sms yang saya terima :-
Frοm             + 60178953467      
Congratulations
Sim Card anda telah berjaya memenangi Cabutan Wang Tunai
Rm.25.000,00 dri,( POWER ROOT SDN BHD)
Sila tel:
            012 842 5484      
Terima Kasih.
terus aku call... maki2...  Mo###@ Fu#$$ !! ajak fight terus...

satu lagi teknik: 
kepada sesiapa yang menerima sms yang tidak dikenalii. Sila abaikan kerana ini adalah salah satu sindiket mencuci wang haram (Wang palsu). Si penghantar sms akan meminta anda memberi no akaun anda pada bank-bank tertentu dan juga maklumat-maklumat peribadi anda sebelum Mereka memasukkan wang haram tersebut. Sebagai contoh, anda memenagi peraduan sebanyak Rm 10, 000. Tetapi, mereka akan memasukkan berjumlah RM 50,000 ke dalam akaun anda.(wang palsu). Selepas proses tersebut selesai, mereka akan mencari atau menghubungi anda untuk mengeluarkan baki Rm 40,000 wang tersebut (wang BNM). Biasanya sindiket ini banyak dipelopori oleh mat-mat afrika. Jangan terjebak dengan jenayah ini. sekali anda terlibat, adalah sukar untuk keluar. Kalu dahulu banyak warga kita menjadi keldai dadah, kini ada perniagaan baru yang lebih lumayan.

Ahad, 13 Februari 2011

AWASI TANDA HARGA PROMOSI TELAH TAMAT

WRITTEN BY ADMINISTRATOR   
MONDAY, 30 AUGUST 2010 09:51
Ramai peniaga tidak meletakkan tanda harga pada barang jualan mereka. Terdapat juga yang tidak menukarkan tanda harga asal apabila mengadakan jualan promosi.
Keadaan ini berlaku disebabkan kurang kesedaran dalam kalangan peniaga untuk mematuhi peraturan yang ditetapkan atau bersikap mengambil mudah terhadap perkara tersebut.
Pusat Khidmat Pengguna Nasional sering menerima aduan daripada pengguna yang terkeliru dengan harga yang luar biasa di rak barang. Namun apabila disemak melalui mesin pengimbas hargaharga berlainan ditunjukkan.
Apabila ditanya kepada peniaga atau petugas jawapan mereka ialah “Itu harga promosi belum tukar lagi” sedangkan promosi tamat dua minggu yang lalu.
Peniaga sepatutnya menukarkan tanda harga sebaik saja promosi berakhir. Selain itu tidak ramai pengguna yang memeriksa tanda harga sebelum membuat bayaran. Pengguna tidak pasti berapa banyak barang lagi yang masih belum ditukar tanda harga selepas promosi.

Pengguna harus bertanggungjawab dengan menyemak harga melalui mesin pengimbas harga agar tidak tertipu. Dalam pada itu pihak peniaga juga perlu bertanggungjawab terhadap perniagaan mereka agar tidak mengelirukan pengguna dengan tanda harga promosi yang telah tamat. Gunakan hak sebagai pengguna agar  peniaga tidak mengaut keuntungan secara tidak beretika.
Deivigarani Krishna
Pusat Khidmat Aduan Pengguna Nasional (NCCC)