Pengikut

Jumaat, 11 Februari 2011

Scam Alert: MATTA FAIR 2011 akan kembali lagi...

by SAY NO to MLM on Thursday, 10 February 2011 at 16:33
Awas: bila membuat bayaran & menerima pakej yg ditawarkan oleh agen pelancongan.
Sejurus selepas promosi pelancongan MATTA Fair 2010 yang lepas, Pusat Khidmat Aduan Pengguna Nasional mulai menerima pelbagai aduan daripada pengguna tentang pakej pelancongan yang dipromosikan.

Berdasarkan banyak aduan yang diterima itu, maka agensi-agensi pelancongan sewajarnya memberikan maklumat yang beteul, perkhidmatan yang lebih terancang dan mengotakan apa yang dijanjikan. Ini kerana sebarang perubahan pada saat terakhir walaupun dapat diterima oleh sebilangan pengguna, namun sebahagian besar pengguna tidak berpuas hati dan sukar untuk menghadapi kenyataan yang keinginan mereka untuk melancong di beberapa destinasi yang tertentu tidak tercapai.

Apabila kita melihat kepada justifikasi pengguna, ia adalah munasabah kerana wang yang dibelanjakan adalah hasil titik peluh mereka dan simpanan dalam jangkamasa yang lama. Selain itu kita sebagai pengguna berhak untuk membuat pilihan dan mendapatkan perkhidmatan seperti yang dijanjikan. Setiap kita mempunyai pilihan dan impian terhadap percutian.

Selain aduan tentang pertukaran destinasi pelancongan dan tempat penginapan pengguna, terdapat juga aduan tentang penjualan kad keahlian pelancongan. Pengguna disarankan agar tidak tertipu dengan promosi-promosi yang dijalankan di tempat awam dengan menjanjikan manfaat yang menarik. Kebanyakan syarikat yang mengambil bayaran daripada pengguna akhirnya menghilangkan diri serta tidak mempunyai premis. Sekiranya ada premis pun tidak tetap kedudukannya. Risiko penipuan yang tinggi ini menyebabkan pengguna mengalami kerugian dan kehilangan wang simpanan yang tinggi.

Sudah tiba masanya untuk pengguna menjadi lebih proaktif, berfikir panjang sebelum menandatangani sebarang perjanjian. Mereka juga perlu sentiasa sedar bahawa tiada sebarang perkhidmatan percuma di dalam aspek perniagaan. Oleh itu carilah maklumat di dalam forum dan internet sebelum membuat sebarang pembayaran kepada syarikat, simpan segala maklumat dan dokumen dengan sebaik mungkin. 

Terdapat juga beberapa agensi pelancongan yang tidak berdaftar dan menjalankan perniagaan ini sebagai perniagaan sampingan. Dalam keadaan seperti ini, pengguna disaran supaya melaporkan epada Kementerian Pelancongan Malaysia ataupun NCCC untuk mendapatkan bantuan dan tindakan lanjut.

info dari:

Kes terkini:

Dua lelaki dituduh tipu wang pakej umrah
Oleh MANIRAH OTHMAN

JOHARI (kanan) dan Mustafar yang dituduh melesapkan wang bagi pakej umrah di Mahkamah Majistret Kuala Terengganu semalam.
KUALA TERENGGANU – Dua lelaki dituduh melesapkan wang dan cek milik pelanggan yang mahu mengerjakan umrah berjumlah RM192,500 pada tahun 2009 di Mahkamah Majistret di sini semalam.
Tertuduh pertama, Johari Kamarudin, 35, dari Kampung Kedai Lalat, Kota Bharu, Kelantan berdepan satu pertuduhan pecah amanah melibatkan wang RM5,500 pada 1 Jun 2009.
Rakannya, Mustafar Ismail, 56, pula berdepan lapan pertuduhan serupa melibatkan wang dan cek berjumlah RM187,000.
Enam daripada lapan pertuduhan terhadap Mustafar membabitkan kesalahan yang didakwa dilakukan di antara 2 Februari hingga 25 Mac 2009 di rumah beralamat 3432, Taman Che Yah, Kampung Amir, Kampung Raja, Besut.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan