Pengikut

Selasa, 15 Mac 2011

SNTM : Kami membantah program atau skim Kutu Pintar dihalalkan

by SAY NO to MLM on Wednesday, 02 March 2011 at 09:43
Akta untuk lindungi pemain skim kutu
2011/03/01

PENDANG: Satu akta akan diperkenalkan bagi melindungi peserta permainan "kutu" dan bagi menghalalkan skim itu dari segi undang-undang, kata Timbalan Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan, Datuk Rohani Abdul Karim. 

Beliau berkata, draf akta itu telah diserahkan kepada Pejabat Peguam Negara untuk dikaji. 
"Kementerian memandang serius permainan ini kerana ia membabitkan wang sehingga jumlah yang besar selain tiada akta khususnya yang melindungi kepentingan pesertanya.

"Saya berharap akta itu dapat dibentangkan ke Kabinet tahun ini supaya permainan tersebut sah di sini undang-undang sebagai salah satu cara mencegah orang ramai terbabit dengan Skim Cepat Kaya," katanya kepada pemberita di sini hari ini. 

Beliau merasmikan seminar koperasi wanita peringkat negeri Kedah. Rohani berkata, kementerian juga sedang merangka beberapa lagi akta yang tiada dalam bidang kuasa kementerian berkaitan seperti yang membabitkan aktiviti penarik kereta bagi melindungi kepentingan orang ramai. - BERNAMA 


SAY NO TO MLM
Kami membantah tindakan kerajaan menghalalkan skim kutu pintar kerana ia lebih kepada memberi masalah daripada membantu rakyat. Mungkin ada campurtangan pihak-pihak tertentu dalam usaha menghalakan skim kutu pintar ini.di harap KPDNKK mengkaji sebaik-baiknya untuk masa depan bangsa ,agama & negara.

Dahulu semua hampir kesemua tokey Skim Cepat Kaya adalah bukan melayu.tetapi sekarang dah banyak berubah...Melayu pun boleh jadi admin,founder atau ‘tokey’ skim MLM ini adalah dari kalangan melayu sendiri…memang betullah, ‘Melayu Boleh’ kot…sampai sanggup menipu orang dengan cara mcm ni…nauzubillah.
Tanya sama irfan khairi.???

Plan kutu pintar
KUALA LUMPUR – Empat syarikat haram dikesan menjalankan aktiviti memanipulasi wang pos secara aktif melalui Internet atau dikenali sebagai kutu pintar bagi memperdaya orang ramai di seluruh negara.
Satu daripada syarikat itu mula beroperasi sejak Mac tahun lalu dan sehingga Mac tahun ini, ia telah berjaya mengutip RM33 juta daripada lebih 30,000 ahlinya.
Perkara itu didedahkan oleh Pengarah Kanan Penguatkuasaan, Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM), Muhd. Redzuan Abdullah kepada Kosmo! semalam.
“SSM sedang mengadakan siasatan terhadap salah satu penganjur skim ini manakala tiga lagi masih dalam proses pemantauan untuk melihat operasi dan siapa yang terlibat.
“Kami juga sedang merekodkan kenyataan daripada syarikat ini sejak tiga minggu lalu untuk mengumpul bukti sebelum membuat pendakwaan terhadap penganjur terbabit,” katanya.
Menurut Redzuan, skim itu didapati melakukan kesalahan menguruskan perniagaan wang kutu tanpa lesen dan boleh didakwa di bawah Seksyen 3, Akta (Larangan) Kumpulan Wang Kutu 1971.
Jika sabit kesalahan, tertuduh boleh dipenjara tiga tahun atau denda tidak melebihi RM5,000.
Melayu pun boleh jadi admin,founder atau ‘tokey’ skim MLM ini
Persoalanya ??
Satu daripada syarikat itu mula beroperasi sejak Mac tahun lalu dan sehingga Mac tahun ini, ia telah berjaya mengutip RM33 juta daripada lebih 30,000 ahlinya.
Yang Hairanya!!
Jika sabit kesalahan, tertuduh boleh dipenjara tiga tahun atau denda tidak melebihi RM5,000 je!!


Lihat Link dibawah dan apa komen anda: 

ada yang mendakwa labur Rm30 ringgit dapat pulangan Rm14 juta?? hhehehe... 
so, apakah respon pembaca2 semua terhadap skim MLM internet mcm ni? Saya rasa,ada bersepah lagi skim MLM ‘copy paste’ sebijik mcm ni dlm internet,hanya menunggu masa untuk menjerat insan-insan yg ingin cepat kaya je…saya berharap post kali ni dapat membuka mata & hati pembaca-pembaca semua untuk berfikir dahulu sebelum menyertai skim2 MLM internet sebegini…

info tambahan: laman web KutuOnline.com sekarang dah di’redirect’ ke laman web dinars2u.com pulak..ape kes ye…wallahualam…nampaknye mcm bayang2 KutuOnline je…ingat saudara saudari semua, berhati2 sebelum tertipu ok! Jangan kerana nak cepat kaya, habis duit simpanan dipakai utk sertai skim2 MLM macam ni…jumpa lagi dalam post yg akan datang bertajuk “Kata-kata hikmah perniagaan MLM internet”

 Sila Share....


info kutu pintar

Cara penipuan skim ini

Tiada ulasan:

Catat Ulasan